költségvetési hiány;kamatcsökkentés;kormányhatározat;

2024-03-25 11:23:00

Egyetlen határozattal 335 milliárd forintos átcsoportosítást hajtott végre a költségvetésben az Orbán-kormány

A kabinet a költségvetés hiányszámát és a bevételi számait nem módosíthatja saját hatáskörben, így a tervezett kiadások átcsoportosításával igyekszik mozgásteret biztosítani magának. Tologatja a hiányt.

Míg a Pénzügyminisztérium még nem állt elő az idei költségvetési terv módosításával, az elmúlt hetekben mégis több alkalommal jelentős belső átcsoportosításokra került sor. Ez azért történik így, mert a büdzsé parlamenti újratárgyalásáig a kabinet a költségvetés hiányszámát és a bevételi számait nem módosíthatja saját hatáskörben, így a tervezett kiadások átcsoportosításával igyekszik mozgásteret biztosítani magának. Ebbe sorba illeszkedik az a legutóbbi kormányhatározat, amely 335 milliárd forintot mozgatott meg.

Nem véletlen a pénzek tologatása. Az államháztartás hiánya február végén elérte az 1704 milliárd forintot, ami az idei várható GDP közel két százaléka. A jelenleg hatályban lévő 2024-es költségvetés egész évre 2514 milliárdos deficitet engedélyezett volna a kormánynak, vagyis a hiánycél 67 százaléka két hónap alatt teljesült. A költségvetés hibás tervezési alapokra épült: tavalyra 1,5, idénre 4 százalékos gazdasági növekedést terveztek, amikből egyik sem teljesül. A tavalyi 0,9 százalékos GDP csökkenés miatt azt adóbevételek is elmaradtak a várttól. Az áfánál pontosan ezer milliárd volt az kiesés. Ezek az áthúzódó hatások az idei költségvetési terv bevételi oldalát is aláássák. Épp ezért folyik a Pénzügyminisztériumban a 2024-es költségvetés újratervezése – erről Varga Mihály egy közleményben számolt be, amiből az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan a szaktárca már készíti a 2025-ös költségvetés terveit is.

Az átcsoportosításról szóló kormányrendeletből kiderül, hogy a büntetés-végrehajtás nullszaldós átcsoportosítás keretében 87 milliárd forintot kap dologi kiadásokra és beruházásokra. A pénz a BV egy új börtön építésre fordíthatja. Korábban a korrupciófigyelő szervezet K-monitor írta meg, hogy 50 milliárd forintból épülhet meg a román határ menti Csengerben egy új büntetés-végrehajtási intézet, s a kivitelező a NER egyik kedvenc építőipari cége, a West Hungária Bau Építő Kft. A költségvetésben az 50 milliárd forintos projektre 87 milliárdot különítettek el,  ezt a pénzt kapta meg most elköltésre a büntetés-végrehajtás. A kormány döntése szerint az építési és közlekedési tárca 6,4 milliárdot kap, közelebbről meg nem nevezett közlekedési projektek finanszírozásra. A pénzt az energia és klímapolitikai pénzekből vonta el a kormány.

Arról is döntöttek, hogy mintegy 2,9 milliárd forintnyi költségvetési maradványt új célokra fordítanak. Ebből a legnagyobb tétel az a 2 milliárd forint, amit a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kapott, „kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb állami rendezvények lebonyolításra". Nem csak a maradványokhoz, hanem a költségvetési tartalékhoz is hozzányúlt a kormány. Összesen 11,1 milliárd forintot vett ki belőle, amiből közel két milliárd jut például civil szervezetek támogatására. Továbbá újabb négymilliárd forinttal megfejelik a Honvédelmi Minisztérium, illetve honvédség költségvetési kiadásait. Ez utóbbi azért sajátos, mert a Honvédelmi Alapot is ideértve, 2000 milliárd forintból gazdálkodhat, így nehezen hihető, hogy még plusz 4 milliárd forint kellett volna sürgősen.