Ingatlan;robbanás;Balaton;négyzetméterár;

Húsz településen egymillió forint feletti összegért adnak egy négyzetmétert, a helyi fiatalok nagy részének esélye sincs lakás- vagy házvásárlásra

54 tóparti és tóközeli településből 38-ban minimum duplájára, háromban több, mint háromszorosára nőttek az ingatlanárak.

Nemcsak a tóparti települések lélekszámára voltak nagy hatással a járvány miatti demográfiai folyamatok, hanem a térség ingatlanpiacára is. – Összességében óriási árrobbanás történt a Balatonon, ami fáziskésésben volt a lakáspiaci áremelkedéshez képest – mondta a Népszava megkeresésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Akkor lódultak meg az árak a Covid idején, és azt követően, amikor a nagyobb városok lakáspiacain az őrületes drágulás 2019 második felétől kezdve lassulni kezdett. Ez pedig mára azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy aki egy Balaton-parti településen lakik, és helyben szeretne maradni, de valamilyen élethelyzet változás miatt nagyobb ingatlanba költözne, annak lehet, hogy kicsit odébb kell mennie, hogy megfizethető áron találjon magának lakást.

Az ingatlan.com lapunk kérésére összeállított statisztikájából kiderült, hogy a vizsgált 54 tóparti és tóközeli településből 38-ban minimum duplájára, háromban több, mint háromszorosára nőttek az ingatlanárak,

a teljes régióban – a háttértelepüléseket is beleértve – pedig 88 százalékos volt az emelkedés.

A legkisebb növekedés értelemszerűen az amúgy korábban is legdrágább településeken – Alsóörsön 42, Szántódon 47, Balatonfüreden 57, Balatonföldváron 62 százalékos drágulás – volt tapasztalható. Ezzel szemben Balatoncsicsón 243, Balatonberényben 232, míg Balatonrendesen 206 százalékos volt a drágulás. Már 20 olyan település található, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja az egymillió forintot, a legdrágább Tihany 1,8 milliós átlagárral. A klasszikus, tóparttal rendelkező települések közül 597 ezres négyzetméterárral a minimális, néhány tízméteres partszakasszal rendelkező Balatonfőkajár a legolcsóbb, s Badacsonytomaj 754, Balatonmáriafürdő 765, Badacsonytördemic 766, Balatonszárszó 798 ezerrel tartozik a leginkább megfizethető települések közé.

– A helyi fiatalok nagy részének esélye sincs helyben házat venni, jellemzően a nem tóparti, de még belátható távolságban lévő Balatonszentgyörgyön vagy Vörsön próbálnak ingatlant vásárolni – állította Druskóczi Tünde balatonberényi polgármester, a faluban ugyanis négy év alatt 259 ezerről 860 ezerre ugrott az átlagos négyzetméterár. Ugyanez Balatonrendesen 366 ezerről 1,11 millióra nőtt, Epres Róbert polgármester állította, az üres telkek ára még durvábban, nagyjából az öt-hatszorosára drágult.

– A Covid előtt ötmilliós építési telkeket ma 25-30 millióért adják, ugyanis felfedeztek bennünket az ingatlan-befektetők – mondta. – Ráadásul ők nem a korábbi falukép szerint építkeznek, hanem hatalmas villákat, apartmanházakat húznak fel, ami építészetileg nem előnyös számunkra.