Ingatlan;Duna House;lakáseladás;

Egymillió forint felett jár a budapesti téglalakások négyzetméterenkénti ára

A XIX. kerület a legolcsóbb, az I. kerület pedig a legdrágább. 

Áremelkedéssel indított az új év a fővárosban, ahol használt téglaépítésű lakásra kerülettől függően átlagosan 558 ezertől 1,3 millió forintig terjedő négyzetméteráron szerződtek a vásárlók - írja szombaton megjelent elemzésében a Duna House.  

A cég számításai szerint negyvenmillió forintból a kerületek többségében már hozzá lehet jutni egy élhető alapterületű lakáshoz. A Duna House PR és elemzési vezetője úgy vélekedik, hogy a fővárosi téglaépítésűekre vonatkozó átlag már meghaladta az 1 millió forintot négyzetméterenként. Aki ezt az ingatlantípust választotta, idén valamivel kevesebbet, 56,5 millió forintot költött otthonteremtésre, ezzel együtt a vásárolt ingatlanok alapterülete is 3 m2-rel, 56 négyzetméterre mérséklődött - fűzte hozzá Benedikt Károly.

A legolcsóbb kerület a XIX. kerület (558 ezer Ft/m2), míg a legdrágább az I. kerület, ahol átlagosan 1,3 millió forint egy négyzetméter. Hét kerületben haladta meg az idei év adatai alapján az 1 millió Ft/m2-t a téglalakásokra vonatkozó átlagár, így ezeken a területeken a korábbi elemzések során vizsgált 30 millió forintos keretből már csak 23-27 négyzetméter közötti kislakások kaphatók, az élhetőbb méretű lakások megszerzéséhez 10 millió forinttal szükséges emelni a tétet - magyarázta az elemzési vezető.