ügyészség;kihallgatás;Iványi Gábor;

Iványi Gábor bement az ügyészségre, hogy gyanúsítottként kihallgassák

Mintha személyre szabott vallásüldözés folyna.

Csütörtök reggel 9 órakor Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze megjelent a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen.

A MET egy napja jelentette be, hogy Iványi Gábort beidézték, a gyanúsítás részleteiről azonban a vádhatóság nem közölt információt. Ma derült ki, hogy miről van szó.

A NAV 2022. február 21-én razziát tartott a MET központjában és a gazdasági hivatalában is. Válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak, az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket pedig nem szolgáltatták vissza. 

2024. február 21-én a Békés Vármegyei Ügyészség indítványozta a MET gazdasági igazgatójának, Ónodi Istvánnak a letartóztatását. „Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a letartóztatását annak a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni” – hangzott a vádhatósági közlemény. Ónodi Istvánt bilincsben vitték el, a múlt héten engedték ki a letartóztatásból.  

A Kúria nemrég jóváhagyta azt az ügyészségi indítványt, amely visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. A MET panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, az ügyben még nem született határozat.