oktatás;Magyarország;részmunkaidő;pedagógus;

Ötezer teljes munkaidős pedagógus tűnt el, egyre többen dolgoznak részmunkaidőben

Három év alatt több mint ötezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma a köznevelésben – derül ki a Köznevelési Információs Rendszer adataiból.

A statisztikai kimutatások szerint 2020 októberében 132 084 fő volt a teljes munkaidős pedagógusok száma, ami 2021-ben 131 233 főre, 2022-ben 129 170 főre csökkent. A legfrissebb, 2023 októberére vonatkozó adatok szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok létszáma 126 966 fő.

Ugyanakkor egyre több pedagógust foglalkoztatnak részmunkaidőben: a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint számuk a 2020-as 12 528 főről több mint kétezerrel, 14 752 főre emelkedett 2023 októberére. A megbízási szerződéses, óraadó pedagógusok száma is enyhén emelkedett a 2020-as 11 896 főről 12 473-ra. Mindemellett nőtt a teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben dolgozók létszáma is. 2020 októberében 38 304-en dolgoztak ebben a munkakörben, 2023 októberében már 41 485-en. A Köznevelési Információs Rendszer kizárólag a köznevelési intézmények adatait tartalmazza, a szakképző intézményekét nem.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás lapunknak azt mondta, a teljes munkaidős pedagógusok számának csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy szinte minden évben többen érik el a nyugdíjkorhatárt, mint amennyi pedagógus frissdiplomásként a pályára lép vagy rövidebb-hosszabb kihagyás után visszamegy dolgozni. A PSZ adatai szerint 2023-ban 4939 pedagógus érte el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, miközben az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly szeptemberben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a köznevelésben. A PSZ elnöke arra is rámutatott, a teljes munkaidős tanárok száma tovább csökkenhetett október óta, hiszen akkor még állományban voltak azok, akik nem fogadták el az új életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény feltételeit, az ő jogviszonyuk 2023 novemberében szűnt meg.

A megbízási szerződésesek és különösen a részmunkaidősök száma pedig azért emelkedhetett nagyobb mértékben az utóbbi években Totyik Tamás szerint, mert elsősorban ebben a formában foglalkoztatják tovább azokat a pedagógusokat, akik nyugdíj mellett dolgoznak. A kormány 2022-ben egyszerűsített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásának szabályain – a nyugdíjuk megtartása mellett kaphatnak fizetést is –, hogy ezzel is enyhítsék a tanárhiányt.

Propaganda az iskolai rendszerben

A tanárok, diák, szülők hivatalosa iskolai rendszerét használta Orbán Viktor kormányfő, hogy politikai üzenetét népszerűsítse. Az elektronikus ellenőrzőn keresztül küldte el ugyanis azt a szülőknek címzett levelét, amelyben az egyébként már hetek óta bevezetett új bérletrendszerről ír. A levélben – amelyről elsőként az RTL adott hírt – többek között azt írta, hogy „a magyar közlekedésben új időszámítás kezdődött”. „Az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének” – írta Orbán. A levélben – talán, hogy ellensúlyozni próbálja az igazságügyi minisztere és államfője bukását hozó pedofilügyet – szükségét érezte hangsúlyozni: „A család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú.”