kiállítás;fotográfia;Cervantes Intézet;

Kalandregénybe illő fotográfiák

Joan Alvado fotográfiai esszéje félúton van a dokumentarista ábrázolás és egy elképzelt utazás között.

Egy misztikus, tengeri birodalomba kalauzol fényképein Joan Alvado spanyol fotográfus A korall balladái című kiállításán a budapesti Cervantes Intézetben. A Budapest FotóFesztivál 2024 keretében rendezett tárlatot az alkotó egy kalandregényre emlékeztető fotográfiai esszéként definiálta, amely félúton van a dokumentarista ábrázolás és egy elképzelt utazás között.

– Ez egy különleges kiállítás, hiszen teli van elbeszélésekkel, történetekkel, mitológiával, és ahogy mondta nekem az alkotó maga is, nagyon sok értelmezésre ad lehetőséget, sok történet bontakozik ki a képekből – mondta Javier Valdivielso Odriozola, a Cervantes Intézet igazgatója a kiállítás megnyitóján. A tárlatról szintén elismerően beszélt Mucsy Szilvia fotográfus, a Budapest FotóFesztivál igazgatója, aki szerint a képek nemcsak a fotók valóságábrázoló síkját mutatják meg, hanem sokkal mélyebb művészi kifejezést. – A kiállítás által láthatjuk, hogy a fotográfia nemcsak dokumentál, hanem elemel és mesél – mondta Mucsy Szilvia, hozzátéve: a fényképekkel olyan történeteket is el lehet mondani, melyeknek csak a kiindulópontja valós, a többi a képzelet szüleménye.

Joan Alvado a tárlat képeit a katalán tengerpart északi-keleti részén, Cadaqués városában készítette a 2022-es Incadaqués Fotófesztivál művészeti rezidenciaprogramjának keretén belül. A Creus-fok környéke és a búvárkodással foglalkozó lakosok felidézték benne gyerekkori élményeit, amikor kalandregényeket olvasott. – Ahogy dolgoztam, újra elővettem Jules Verne Nemo kapitányát, az alkotás során pedig teljesen összefonódott bennem a valóság és a regény – mondta a művész a megnyitón. Munkája során inspirálták a Cadaques városában hallott történetek, Verne klasszikusa, illetve az emberek közös tudatalattijának motívumai, mint a kráken, az óriás tengeri szörny, mely karjaival hajókat támadott meg. 

Infó: Joan Alvado: A korall balladái. Cervantes Intézet (Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 32.). Megtekinthető május 11-ig