Európai Bizottság;kiskereskedelem;panasz;különadó;Spar;

Megszólalt az Európai Bizottság, vizsgálja a SPAR panaszát az Orbán-kormány kiskereskedelmi különadója ellen

A cég szerint az Orbán-kormány diszkriminálja a külföldi kézben lévő láncokat. Az Európai Bizottság jelezte, kész a megfelelő lépések megtételére.

Vizsgálatot indított és kész a megfelelő lépések megtételére az Európai Bizottság azután, hogy A Karl Nehammer vezette osztrák kormány és a SPAR panaszt nyújtott be az Orbán-kormány kiskereskedelmi különadója ellen – írja a Reuters. 

A panasz szerint a SPAR-ra 2020-ban kivetett, emelkedő sarc már eléri a bevétel 4,5 százalékát, veszteséges működésre kényszeríti az osztrák cég magyarországi leányvállalatát – érvelt Hans Reisch, a SPAR elnök-vezérigazgatója abban a  három levélben, amelyet március 4-én, 11-én és 20-án írt az Európai Bizottságnak, vagyis  Margrethe Vestager versenyjogi, Thierry Breton belső piacért felelős és Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztosnak. A cégvezető állítása szerint az Orbán-kormány diszkriminálja a külföldi tulajdonban lévő láncokat, beleértve a SPAR Magyarországot is, amelynek a legmagasabb sáv szerint kell adóznia. Ehhez képest a magyar láncoknak kedvez a helyzet, nekik 0-1 százaléknyi adót kell fizetniük a besorolásuk alapján. 

A SPAR panasza miatt nemrég nyilatkozatháború is kitört a cég és az Orbán-kormány között, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Nagy Márton is fenyegetőzni kezdett. Az csütörtökön derült ki, hogy a Magyarországon élő orosz milliárdos, Megdet Rahimkulov családja és Orbán Viktor veje, Tiborcz István is vételi ajánlatot tett az osztrák cégre.