Izrael;Benjamin Netanjahu;háború;Hamász;Rafah;túszok;

Benjamin Netanjahu kitűzte az IDF rafahi bevonulásának a dátumát

Az izraeli miniszterelnök mindent egy lapra tett fel. Az egyelőre titkolt hadművelettől az összes még fogságban lévő túsz kiszabadítását és a Hamász teljes felszámolását várja. 

Nincs olyan erő a világon, amely megállítana minket. Befejezzük a Hamász zászlóaljak felszámolását Rafahban is – közölte kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy katonai bázison tartott toborzó rendezvényen, ahol bejelentette, kitűzték a rafahi hadművelet időpontját. Azt azonban, hogy pontosan mikor indul meg az Izraeli Védelmi Erő (IDF), nem mondta el. Korábbi ígéreteit felidézve határozottan állította: az ellenség, a Hamász „meg fog szűnni”.

Ugyan korábbi elemzések szerint a palesztin terrorszervezet teljes felszámolása nem lehetséges, Netanjahu három kiemelt célja közül ez az egyik. Az összes tavaly október 7-én elrabolt, azóta fogságban tartott és még élő túsz kiszabadítását is említi, valamint azt, hogy eléri: Gáza többé ne jelentsen veszélyt Izraelre. Hozzátett még egy negyedik célt is a kormányfő, aki szerint a Hamásszal együtt a „gonosz tengelyét” is legyőzik, azaz Iránnak azt a részét, amelynek a célja, hogy elpusztítsa Izraelt.

A háború egyik legfrissebb fejleménye, hogy kiderült: az IDF még hétfőn végzett Hatem Saleh Al-Ghamrival, az al-Magházi menekülttábor polgármesterével a Gáza középső részén végrehajtott csapásban, arra hivatkozva, hogy a Hamász katonai szárnyának munkatársa volt. A csapást „terrorista-felszámolásnak” nevezték. A Hamász háborús bűncselekménynek, gyáva gyilkosságnak nevezte a likvidálást, kiemelve, hogy az izraeli harci repülőgépek közvetlenül és figyelmeztetés nélkül bombázták a kormányzati, önkormányzati épületeket.