Orbán-kormány;Józsefváros;Pikó András;

Tíz épületre teszi rá a kezét, kétszáz családot rakhat utcára az Orbán-kormány az NKE kedvéért

A józsefvárosi önkormányzat nem tud mindenkit elhelyezni máshol.

Kétszáz józsefvárosi önkormányzati bérlakást államosítana az Orbán-kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére. Ez egy Semjén Zsolt és Csák János által benyújtott salátatörvény-tervezetből derül ki, amelyik miatt kedden Pikó András józsefvárosi polgármester rendkívüli sajtótájékoztatón állt a nyilvánosság elé.

A kerületvezető elmondta, az Orbán-kormány „közfeladatellátásának elősegítése érdekében” államosítaná a tíz épületet a Diószegi Sámuel utcában. Ebből nyolc lakóépület, ahol legkevesebb 200 család él, olyan családok, akik nagyon nehéz körülmények között élnek – ismertette. A rendelkezés alapján az önkormányzat szerződése október végén megszűnik, eddig kellene a lakókat elhelyezniük máshol.

Pikó András szerint az önkormányzat semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott, egy újságírói kérdésből értesült az egészről. Amikor utánanéztek, elborzadtak. „Ilyen kegyetlen, ilyen embertelen, ilyen szegényellenes döntést egyetlen kormány sem hozhat” - jelentette ki. A rendelkezés miatt szerinte az fog történni, hogy az érintett családokat záros határidőn belül utcára teszik, az önkormányzat számára kötelezővé téve, hogy találjon nekik új lakást, csakhogy ennyi új lakásuk nincs, felújított lakásaik pedig egyáltalán nincsenek, nem is tudják ennyi idő alatt felújítani. De ha esetleg mégis meg tudnák oldani, az azzal járna, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak egyetlen megmaradt, megpályázható önkormányzati bérlakása sem maradna, így aki most az önkormányzat segítségét kérné a lakhatáshoz, annak csalódnia kell.

Az Orbán-kormány embereket tesz az utcára, amivel közvetve azt is megakadályozza, hogy más szorult helyzetben lévő családok lakásra pályázhassanak. Ez egy szociális katasztrófa

 - hívta fel a figyelmet a kerületvezető.

A törvényt holnap már tárgyalni fogják a parlamentben. Pikó András azt is elmondta, hogy az NKE-vel rendszeres kapcsolatban vannak, az oktatási intézmény vezetése soha nem említette, hogy szüksége lenne ezekre az épületekre. A történteknek nincs racionális magyarázata. Az Orbán-kormány azért döntött így, mert jön az önkormányzati választás és politikai bosszút akar állni – jelentette ki a józsefvárosi polgármester.