Marosvásárhely;erdélyi magyarok;Magyar Péter;

Magyar Péter: Ha pénzről és hatalomról van szó, akkor a Fideszben a saját édesanyjuk ellen is szövetkeznek

A politikus a Marosvásárhelyi Rádióban arról beszélt, hogy Orbán Viktor  pártja csak szavazatmaximalizálásra használja az erdélyi magyarokat.

A Marosvásárhelyi Rádió készített interjút Magyar Péterrel, akit többek között Erdélyről, az erdélyi magyarokról is kérdezett. Az interjúnak ezt a részét a Transtelex szemlézte.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szeretné megszólítani az erdélyi magyarokat, Magyar Péter úgy válaszolt: „Rengeteg megkeresést kaptam Székelyföldről, Erdélyből, rengeteget. Én lepődtem meg a legjobban. Szerintem egyre jobban átlátnak azért ott is az emberek a szitán, hogy igazából négyévente használják őket szavazatvásárlásra vagy szavazatokra.” Hozzátette, ott is megvannak a NER-es oligarchák. „A Bayer Constructról és Balázs Attiláról szerintem nem kell senkinek beszélni Erdélyben, pontosan tudják, hogy melyik kör és kihez kapcsolódik. Tehát lehet felesleges beruházásokkal hülyíteni az embereket, ilyen repülőtereket építeni, meg nem működő gyárakat.”

Erdélyhez fűződő viszonyát a politikus úgy foglalta össze: – Én nagyon szeretem Erdélyt, imádom Székelyföldet, nekem nagyon fontos ez a hely. Nem olyan régen jártam Kolozsváron, és mindig megdöbbenek, hogy mennyit fejlődött ez a város, és hogy úristen, hol tart ahhoz képest, mint mondjuk egy-két magyar város. Pedig hát azért elég mélyről jött. Nyilván van egy nagyon nagy múltja, kultúrája, szóval elképesztő. Azt mondom, hogy lehet mindenhonnan tanulni. Nyilván azt mindig viccesen elmondja a miniszterelnökünk, hogy nálatok van húsz miniszterelnök, miközben nálunk még mindig ő a miniszterelnök. Kérdezek vissza, hogy ez most jó, vagy nem jó.

Azt Magyar Péter mindazonáltal elismerte, hogy az erdélyi magyarok sokat köszönhetnek a Fidesznek, és mint fogalmazott, azt is el tudja fogadni, hogy „a 2004-es népszavazás, amikor a Gyurcsány meggyalázta a magyarokat, vízválasztó volt, és nagyon sok magyarnak onnantól fogva olyan volt, mint nekem a Gyurcsány Ferenc 2006-ban, és hogy csak a Fidesz. De azért telnek az idők, telnek az évek, és egyre több ember rájön, hogy lehet ezt másképp is csinálni.” Hozzátette, Orbán Viktorral szerinte sokáig semmi gond nem volt, még 2010 környékén sem, de most már más világot élünk, és nem csak vele van probléma, hanem az egész rendszerrel, ami kialakult.

Az interjúban Magyar Péter arról is beszélt, hogy szerinte nagyon sokat elárul az, hogy a Fidesz és az RMDSZ régen egymás ellenfelei voltak, most meg nagy szövetségesek. Szerinte a magyar kormánypárt szavazatmaximalizálási célból állt át az RMDSZ-hez, mert az RMDSZ-nek volt olyan lefedettsége, hogy tudta hozni a szavazatokat az országgyűlési választásokon. – Ez egy jó példa arra, hogy a Fideszben semmilyen elvek nincsenek. Ha pénzről és hatalomról van szó, akkor a saját édesanyjuk ellen is szövetkeznek. Egyébként az RMDSZ-ben is ismerek nagyon korrekt politikusokat – magyarázta, hozzátéve, épp ilyen fordulatokat látunk Robert Ficóval kapcsolatban Szlovákiában, illetve Délvidéken a szerbekkel. Mindemellett úgy látja, lehet jó együttműködés az RMDSZ-szel, ehhez nem kell koalícióra lépniük és ő bárkivel tud együttműködni.