Legfőbb Ügyészség;mentelmi jog;Molnár Zsolt;

Felfüggesztette Molnár Zsolt mentelmi jogát az Országgyűlés

A politikus azt mondta, ő egy koncepciós eljárás áldozata.

Az Országgyűlés 173 igen és hat nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt mentelmi jogát.

A politikust társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolják egy 40 millió forintos korrupciós ügyben. Mentelmi jogának a felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte 2024. március 4-én. 

A mentelmi bizottság 3:1 arányban támogatta az MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 

Szavazás előtt maga az érintett is felszólalt. Azzal kezdte, hogy kedd este a Real Madrid - Manchester City összecsapását nézte, a másik laptopon párhuzamosan pedig az Arsenal - Bayern München meccset. Utána nem tudott aludni. – Nem azért, mert ma mi fog történni, hanem azért, mert mindkét meccsre tettem tétet és sajnos nem nyertem - fűzte hozzá, majd jelezte, megnézte A tanú című filmet, s őszinte gratulációját fejezte ki a mentelmi bizottság elnökének amiért a gyanúsítás tárgyát „komoly képpel” fel tudta olvasni.

Emlékeztetett, hogy 2022 februárjában maga kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését azzal a biztos tudattal, hogy a „nyilvánvalóan” független ügyészség ki fogja ezt az ügyet vizsgálni, bár azért megjegyezte, vannak ezzel ellentétes hangok is a közéletben. – Annak is örülök egyébként, hogy valójában ennek a történetnek az tétje, hogy fölfüggesztik-e a mentelmi jogomat, és esetleg majd egyszer akadályoztatva leszek abban, hogy például a budapesti vagy a balatoni csatát végigvigyem, vagy pedig a baloldal tekintélyét helyreállítsam a Kárpát-medencében, hiszen ezek szent céljaim – magyarázta.

Molnár Zsolt elmondta, hogy gyakran jár a 298-as és a 301-es parcellánál (az Új köztemetőben az 1956-os forradalmat követő megtorlás több áldozata is nyugszik – a szerk.), ott nem egy olyan sír van, amelyben  20. vagy 30. életévüket sem betöltő forradalmárokat helyeztek örök nyugalomra. – Ezért azt gondolom, hogy nem én leszek a magyar történelem koncepciós eljárásainak az egyetlen ilyen típusú áldozata - jelentette ki.

Molnár Zsolt azt hangoztatta, támogatja a mentelmi jog intézményének eltörlését, mert annak jelen formájában semmi értelmét nem látja. Majd gúnyolódni kezdett az ügyészségi átirat azon részén, miszerint az Olimpiai parkban vette át a korrupciós pénzt. Szerinte az nem tartalmazza, hogy 

„a térfigyelő kamerák előtt még meg is számoltuk a pénzt, és megkértük a kismamákat és a nagymamákat, akik nem kevesen voltak ott - sőt: újságírók is jártak arra -  hogy tegyék már meg, hogy átszámoljuk, nézzük meg, hogy biztos, hogy annyi pénz volt-e abban a titokzatos fekete táskában. És akkor nem beszéltem még a pomogácsokról, sőt a békaemberekről, akik mind ott voltak és jutalékot kaptak”.

Zárásklént azt mondta, Isten éltesse névnapjukon a Zsoltokat, bár ő nem tekinti magát annak, mivel csak azt az egyetlen mondatot tudja kimondani, hogy 

„je suis Pelikán József”. 

Molnár Zsoltnak egy öt évvel ezelőtt ügy miatt kell felelnie a törvény előtt. A BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft.. tett ajánlatot. – Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását a politikai befolyásának érvényesítésével ne akadályozza, és a kft. nyerje a tendert.

Ügyészségi gyanú szerint a megállapodásról értesülve Molnár Zsolt szólt Baja Ferencnek, hogy neki is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a tendert ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak. A kft. tenderen aratott győzelmét követően a férfi 2019. augusztus 6-án Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak, akinek cselekménye Legfőbb Ügyészség szerint társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a gyanúját veti fel.

Baja Ferencet korrupció gyanúja miatt 2024. március 8-án gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen. Nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A pénz átadásának az időpontjából ítélve a fővárosi parkolásba bevont SYS IT Services Kft. körüli ügyről lehet szó Fuzik Zsolt, a BKV és a CBA volt informatikai vezetőjének vallomása alapján. A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethette a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, hogy a pályázat beadása előtt felkeressék fel a SYS IT Servicest azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést” ha fizetnek nekik. Molnár Zsolt állítólag 40 milliót kért, a társa 30-at, a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt.