Józsefváros;államosítás;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;

Bántó tájsebként ír a közszolgálati egyetem a Diószegi Sámuel utca elbontásra ítélt bérlakásairól

A helyükön húznák fel az új tanárképző kar épületeit. Az ott élők sorsa bizonytalan. 

Az egyetem tehát immáron lassan évtizedes hivatása környezetének rehabilitálása és az oktatási funkcióra történő használat mellett, a lakosság számára történő visszaadása. Ennek pedig legnagyobb nyertesei a józsefvárosi és más fővárosi lakosok - olvasható egy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy szerdán kiadott, lapunknak is megküldött közleményében. 

Az ügy előzményeiről korábban mi is hírt adtunk. Kétszáz józsefvárosi önkormányzati bérlakást államosítana az Orbán-kormány az intézmény részére. Ezek a tömbök a VIII. kerület mondhatni legrosszabb hírű épületei: a Diószegi Sámuel utca 18-20. alatt található lakások. Azonban az önkormányzat nem tud mindenkit elhelyezni máshol.

Az egyetem elképzelése szerint ezen a területen jönne létre a Nemeskürty István Tanárképző Kar: a tantermek, az irodai és kollégiumi kapacitást biztosító, környezettudatos, a városrész további megszépítését, rehabilitálását előmozdító, s így a meglévő környékbeli ingatlanok értékét jelentősen növelő épületek. Úgy vélik, hogy az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében, Józsefváros frekventált részén. A lépés beleillik abba a folyamatba, amelyet az „egyetem a Ludovika Campus és környezete fejlesztése, biztonságossá tétele és a településkép, valamint a kerület rehabilitálása érdekében végez, s amelynek eredményeképpen éppen a kerületi és más fővárosi lakosok élvezhetik elsősorban a fejlesztések eredményeit.”

A közlemény nem tér ki egy szóval sem arra, mi lesz az itt élőkkel, mint ahogy az sem világos, ők miként élvezhetik a fejlesztések az eredményeit.