NATO;Ukrajna;Orbán Viktor;kereszténydemokraták;

Orbán Viktor a világ kereszténydemokratáival közölte, hogy nem hajtja végre a migrációs paktumot, de Ukrajnát sem támogatja semmiben

A magyar miniszterelnök a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökeként is brüsszelezett, és megerősítette, hogy az EU összes tagállamával szembemegy.

Brüsszel most rákényszeríti migránsbarát politikáját a bevándorlást ellenző országokra. Magyarország és Lengyelország már bejelentette, hogy ezt a káros és veszélyes (migrációs) paktumot nem fogja végrehajtani – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök, a marokkói Marrákesben a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC-CDI) pénteki vezetőségi ülésén. Minderről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az állami hírügynökséget.

A saját magát kereszténydemokrataként meghatározó Fidesz elnöke, aki egyben a CDI-IDC egyik alelnöke is, Brüsszelt, vagyis az ő értelmezésében az EU vezetőit bírálta szinte minden területen.  Az ukrajnai háborúról – az agresszor Oroszország említése nélkül – azt mondta: „az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal. Mi továbbra is a tűzszünet és a béketárgyalások mellett vagyunk”.

Szerinte a NATO politikája is megváltozott, mert a szövetség eddig nem vállalt semmilyen szerepet az ukrajnai háborúban, az elmúlt héten azonban elkezdte fegyverszállítási és pénzügyi támogatási koordinációs szerepvállalásának előkészítését. – Magyarország ebből a tervezési folyamatból ki fog maradni – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszámolt a testületnek más brüsszeli döntésekről is, amelyek szerinte az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodorja. Azt állította, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.