Brüsszel;Orbán Viktor;konferencia;Nigel Farage;

Visszalépett a helyszín, bizonytalan a jövő heti brüsszeli konzervatív konferencia sorsa, ahol Orbán Viktor is felszólalt volna

Az MCC Brussels alternatív helyszínt keres, aggódik a szólásszabadságért.

Kétségessé vált a Nemzeti Konzervaticizmus Konferencia (NatCon) jövője, amit jövő kedden és szerdán Brüsszelben tartottak volna, miután a Concert Noble nevű rendezvényhelyszín bejelentette, a továbbiakban nem ad otthont az eseménynek – írja a Politico.

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egykori vezetője és Eric Zemmour jobboldali publicista is felszólalt volna.

A Politico szerint az MCC Brussels, az esemény részszervezője közölte, hogy jelenleg alternatív helyszínt keresnek. Frank Furedi, az MCC Brussels igazgatója pedig úgy fogalmazott, „ami az elmúlt néhány napban történt, az nem kevesebb, mint a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás válsága Európában”. Egyben tragédiának nevezte, hogy a „cancel culture” Brüsszelben is megjelent, és úgy vélte, mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy harcoljon a gondolat- és véleményszabadsághoz való jogért. Hozzátette, el kell mondaniuk a világnak, hogy megpróbálták elhallgattatni őket Brüsszelben, de „a szabadság győzni fog”.

A Brussels Times korábban arról számolt be, antifasiszta csoportok tiltakozást is terveztek az esemény ellen.

A NatCon honlapja szerint a konferencia olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy "a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez".