Irán;Izrael;terrorkészültség;Védelmi Tanács;

Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Erről azt követően döntöttek, hogy Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Izrael Irán általi megtámadása után.

Magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon a Védelmi Tanács vasárnapi ülését követően – írja a kormánypárti Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, Izrael Irán általi megtámadása után hívta össze a Védelmi Tanácsot. A megbeszélést követően közölte, mindent megtesznek, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát. Egy videóüzenetben pedig azt mondta, utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

A Magyar Nemzet most azt írja, információi szerint a bejelentést követően a kormányfő kérésének megfelelve

elrendelték a terrorkészültség magasabb fokozatát, amely alapvetően intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél.

A lap azt írja, Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója megerősítette, amikor a kormányfő ilyen utasítást ad Pintér Sándor belügyminiszternek, illetve a Terrorelhárítási Központnak, az alapvető protokoll szerint elindul az információforrások beélesítése, a humán operatív munka mellett felkeresik a külföldi partnerszolgálatokat is, hogy folyamatosan tájékoztassák egymást arról, ha esetleg terrorcselekmény előkészületeiről keletkeznek adatok. Szerinte megemelték a biztonsági szintjét az ország védett vezetőinek is (például a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek, házelnöknek, kormánytagoknak vagy a bírósági vezetőknek is), és kiemelt védelmet kapnak a stratégiai jelentőségű objektumok (például az atomerőmű, az áramellátás és a gáz-vízellátás, a távközlés, a pénzügyi szektor intézményei vagy a veszélyes üzemek). Kiemelte, hogy a terrorkészültség megemelését az állampolgárok is érzékelhetik, több fegyveres járőrt láthatnak majd a nagyvárosokban a közterületeken, és a védekezésbe bekapcsolódhat a Magyar Honvédség is.