Európai Unió;szélsőjobb;Brüsszel;Orbán Viktor;Marine Le Pen;euroszkeptikusok;Mateusz Morawiecki;Európai Konzervatívok és Reformerek;

Betiltották a konzervatívok konferenciáját, máshol brüsszelezett Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök a többi között arról beszélt, hogy az EU jelenlegi vezetése kudarcot vallott a migráció, a zöld átmenet, valamint a járvány utáni helyreállítás kezelésében és szerinte nem érték el céljukat az orosz szankciók sem.

Konkrét válaszok és helyzetelemzés helyett jól ismert jelszavakkal teletűzdelt politikai kampánybeszédet tartott Orbán Viktor azon az európai parlamenti rendezvényen, amelyet kedden délután rendezett az euroszkeptikus és populista pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója.

A magyar miniszterelnökön kívül részt vett a panelbeszélgetésen Mateusz Morawiecki lengyel ex-kormányfő és Fabrice Leggeri, az EU határ- és partvédelmi ügynökségének, a Frontexnek 2022-ben szabálytalanságok gyanúja miatt lemondásra kényszerített igazgatója, aki jelenleg a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali párt képviselőjelöltje a júniusi európai választásokra.

Az egy órás tanácskozáson a migráció és a szerdán kezdődő, főként gazdasági témákkal foglalkozó uniós csúcs témái kerültek terítékre. A három résztvevő kizárólag a vitát moderáló lengyel ex-diplomata kérdéseire válaszolt a közönség nagy tetszésnyilvánítása közepette.

Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése kudarcot vallott a migráció, a zöld átmenet, valamint a járvány utáni helyreállítás kezelésében és szerinte nem érték el céljukat az orosz szankciók sem. Soros György 2015-ben írt cikkét lobogtatva hangoztatta, hogy még mindig a milliárdos vezette „szervezett banda ellen harcolunk”, amely évente egymillió migránst szeretne betelepíteni Európába. A kormányfő nehezményezte, hogy a tagállamok – korábbi egyezségük ellenére – nem kötötték egyhangúsághoz a migrációt szabályozó rendelkezések elfogadását, és megerősítette a magyar álláspontot, hogy a menedékkérőket nem szabad az EU területére engedni.

A miniszterelnök „bonyolultnak” nevezte a zöld átmenettel kapcsolatos európai szabályozást, amelynek megértéséhez – mint mondta – mindig is (volt) lengyel kollégájától, Mateusz Morawieckitől kért tanácsot.

Akadálypályán a konzervatívok konferenciája

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának rendezvényén mind Orbánt, mind Morawieckit a kommunisták módszereire emlékeztette, hogy a „progresszív liberális” brüsszeli városvezetés a meghirdetett helyszíneken nem engedélyezte megtartani a konzervatívok nemzetközi konferenciáját, amelyen a tervek szerint szerdán szólalt volna fel a magyar kormányfő. A beszélgetés végén mindketten megegyeztek, hogy választásokat követően „Brüsszelt el kell foglalni”.

Kedden ugyanis, alig két órával a kezdés után a brüsszeli rendőrség – mint kiderült, polgármesteri utasításra – leállította a Nemzeti Konzervatív Konferenciát és közölték a szervezőkkel, hogy véget vetnek a rendezvénynek. Mindez azután történt, hogy előzőleg már két helyszínen is lefújták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája által szervezett eseményt. Végül találtak helyszínt a szervezők, csakhogy oda kivonult a rendőrség. A Politco szerint egy rendőr az egyik szervezőnek azt mondta, a közrend megzavarásának lehetősége miatt döntöttek a leállítás mellett. A rendőrök – akik először elmentek, majd visszatértek – a hírek szerint aláírattak egy dokumentumot Anthony Gillanddal, az MCC brüsszeli szervezetének munkatársával és a többi között azzal indokolták a döntést, hogy délután ellentüntetést szerveznek és a rendőrség nem képes megvédelmezni a szólásszabadságot ezen az eseményen.

Kora este megszólalt az ügyben Alexander De Croo belga miniszterelnök is, aki elítélte, hogy a brüsszeli hatóságok ellehetetlenítették a rendezvényt. A gyülekezés- és a véleménynyilvánítás szabadsága a belga alkotmány sarokköve – tette egyértelművé.