rendőrség;Brüsszel;Orbán Viktor;konferencia;

A brüsszeli rendőrség leállította azt a konferenciát, amelyen Orbán Viktor is részt vesz

Két órával kezdés után vonultak ki a Claridge nevű helyszínre, hogy tájékoztassák a szervezőket a rendezvény megszakításáról.

Hiába találtak nagy nehezen helyszínt a szervezők, a brüsszeli rendőrség leállította a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon), ahol Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tartana beszédet – derül ki a Politico cikkéből.

A portál szerint a rendőrök két órával kezdés után érkeztek a Claridge nevű rendezvényhelyszínre, hogy tájékoztassák a szervezőket a konferencia megszakításáról. A Politco úgy tudja, egy rendőr az egyik szervezőnek azt mondta,

a közrend megzavarásának lehetősége miatt döntöttek a leállítás mellett.

A Politico szerint a redőnyök már le vannak húzva a helyszínen. A 11 órára meghirdetett előadó, a brexit értelmi szerzője, Nigel Farage sem tudta elkezdeni a beszédét.

„Ez tényleg valami bádogdiktatúra” – jegyezte meg a Politiconak nyilatkozva az egyik szervező, a magyar kormánypárti agytröszként is ismert MCC brüsszeli irodájának igazgatója. Frank Furedi szerint a Claridge tulajdonosának azt mondták, ha nem szakítják meg a rendezvényt, lekapcsolják az áramot.

A lap azt írja, a rendőrök 12:45 körül érkeztek másodjára a helyszínre, ekkor egy parancsot adtak át Anthony Gillandnek, a brüsszeli MCC kabinetfőnökének. A háromoldalas dokumentum elolvasására és aláírására 15 perce volt. „Az egyik indok, amit kaptunk, és nem ez az egyetlen, hogy ma 17 óra körül ellentüntetés lesz, és az az elképzelés, hogy a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen” – fogalmazott.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a korábban Twitter néven ismert X-en közzétette az MCC Brussels videóját arról, ahogy az intézkedés közben bejelentkezik egy riporter:

A NatCon nem sokkal a konferencia kezdete előtt ugyancsak az X-en közölte, kedden mintegy 600 résztvevőt vártak az eseményre. Ma Nigel Farage mellett Suella Braverman volt brit belügyminiszter, valamint a francia szélsőjobboldali Éric Zemmour is beszédet mondott volna, míg Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki volt lengyel miniszterelnök szerdán szólalna fel.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode (ahol a Claridge is található) polgármestere korábban e-mailben tudatta a Politicoval, hogy a rendezvény betiltása érdekében azonnali intézkedéseket fog tenni. 

A Brussels Times korábban arról számolt be, antifasiszta csoportok tiltakozást terveztek az esemény ellen.

Emir Kir végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: "polgármesteri végzését adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében".

Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben "nem látják szívesen a szélsőjobboldalt" - jelentette ki a polgármester.

Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője.

Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket.

A rendezvény betiltása továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra - írta.

"A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket." A végzés megsértőire a brüsszeli rendőrség irányadó eljárási szabályzata vonatkozik - tette hozzá.

Mint megírtuk, a NatConnak az utolsó pillanatban találtak helyszínt a szervezők: miután korábban két helyszín is visszalépett, a Claridge befogadta az eseményt. Pedig hétfőn még úgy volt, hogy a brüsszeli Hotel Sofitel ad majd otthont a rendezvénynek, ám az végül visszamondta a konferenciát. „Figyelmeztetést kaptam a sajtótól az esemény természetéről és az érkező emberekről. Erről tájékoztattam a helyi rendőrséget, akik felvették a kapcsolatot a Sofitellel, és a vezetőség úgy döntött, hogy lemondja az eseményt” – mondta ezzel kapcsolatban Vincent de Wolf, az érintett kerület, Etterbeek polgármestere a The Brussels Timesnak.

A NatCon eredeti helyszíne, a Concert Noble még a múlt héten lépett vissza a konferencia megrendezésétől.

A NatCon honlapja szerint a konferencia olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy „a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez”.