felújítás;közbeszerzés;Vadai Ágnes;Polt Péter;Készenléti Rendőrség;Lechner Ödön;Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága;Földtani Intézet;

A NNI vizsgálhatja, hogy nyerhette el az egykori Földtani Intézet 300 milliós felújítását egy olyan cég, amelynek nincs se munkavállalója, se referenciája

Polt Péter ismét feljelentésként értékelte Vadai Ágnes ellenzéki politikus kérdését.

„Ön hogyan értékeli azt, ha egy 300 milliós közbeszerzés nyertesének nincsen se honlapja, se munkavállalója, se referenciája?” – tette fel az írásbeli kérdést Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyésznek még április elején, amire csütörtökön kapott választ. Az érdeklődés tárgya a hét éve megszüntetett Földtani Intézet Lechner Ödön tervezte 125 éves Stefánia úti épületének felújítása, amely azóta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH) került.

Polt Péter feljelentésként értékelte a kérdést.

A legfőbb ügyész azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította, hogy érdemben bírálja el. Az ügyről még március végén az rtl.hu számolt be részletesebben.

Mint írták, az SZTFH olyan céget kért fel ajánlattételre, amely mindössze néhány hete létezett. – Hogy hogyan akadtak rá, rejtély: sem telefonszámot, sem honlapot nem találtak a VáRo-Bau Kft.-hez, amely elnyerte az egykori Magyar Földtani Intézet felújítását. Hiába keresték a közbeszerzési tanácsadót, a cégvezetőt és a kiírót.

A cikk szerint a Stefánia úti villa felújítására nettó 299 883 935 (bruttó 380,8 millió) forintot költenek, 5 százalékos tartalékkerettel együtt. Az ajánlattételre öt céget kértek fel, a VáRo-Bau Kft.-t, a Nibalis Kft.-t, a Nagy Magasépítő Kft.-t, a Fülöp és Márk Kft.-t és az MPMPG Mérnöki Tanácsadó Kft.-t.

A nyertes VáRo-Bau Kft.-t  tavaly november 10-én jegyezték be, a Credit Online márciusi adatai szerint mindaddig egyetlen munkavállalója sem volt, a tulajdonos – egyébként budapesti illetőségű – Várpalotai Ronald Gyulánál pedig semmilyen korábbi céges referencia nem található. A cégnek honlapja sincs.

Az ügy érdekessége mindenképpen, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának vezetője március közepéig az Orbán Viktor egyik jobbkezeként is számon tartott, korábban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáraként tevékenykedő Bíró Marcell volt, aki – ahogy arról lapunk is beszámolt – egyik napról a másikra hatósági vezetőből a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója lett. Őt eredetileg 2021 októberében nevezték ki kilenc évre az SZTFH élére.