program;kampánynyitó;Momentum;Soproni Tamás;Donáth Anna;Cseh Katalin;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Kampánynyitót tartott a Momentum, előkerült a NER, Balatonőszöd, az óbaloldal és Magyar Péter is

Az ellenzéki párt a meggyengült Orbán-kormánnyal szemben erőt mutatna a júniusi választásokon. Az EU-ban céljuk, hogy minél több forrás kerülhessen a településekhez, a civilekhez, az önkormányzatokban pedig megmutatnák kicsiben, mit csinálnak nagyban.

Kampányindítót és programbemutatót tartott a Momentum péntek délelőtt, amelyen a Telex tudósítása szerint Donáth Anna pártelnök megállapította, hogy a kormány fut az események után, és megtört a Megafon-varázslat, amivel a propaganda hatékonyságának csökkenésére utalhatott. Az EP-képviselő egyben listavezető szándékai szerint irányt is szabott a híveiknek: „erőt kell mutatniuk a következő hetekben”. – Mindenki érzi: ez most valami más, a rendszer megrendült, a társadalom pedig megmozdult; a kormány elvesztette a kontrollt és kiderült, hogy az a családokról szóló politika amit felépítettek mennyit ér: semmit – vázolta a mai helyzethez vezető utat.

Az ellenzéki párt kampánynyitója, ahogy több mint két hónapja a magyar közélet is jelentős részben nem másról, mint Magyar Péterről szólt. Donáth Anna a NER-ből kiugrott, hetek alatt eddig nem látott népszerűségre szert tett új politikai szereplő leleplező hangfelvételéről azt mondta, hogy kiderült, a maffiakormány nem túlzás, hanem létezik. – Mondjuk ki, ez a NER őszödi pillanata. Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta az embereket az apátiából – fogalmazott a pártelnök, aki szerint mozgalma olyan energiákat hozott, ami elengedhetetlen a kormányváltáshoz. Hozzátette: megérti Magyart, hogy nem akar együttműködni az óbaloldallal, a DK-nak pedig lelke rajta, hogy elutasítja az együttműködést. Ugyanakkor Donáth Anna megérti azokat is akik gyanakodva tekintenek Magyar Péterre, aki több kérdésben is egyetért Orbán Viktorral.

Cseh Katalin, a Momentum másik EP-képviselője és elnökségi tagja Donáth Annával együtt végzett munkájukat dicsérte, mondván, hogy ők „stréber képviselők” voltak, aminek rengeteg eredménye van. Szerinte elérték, hogy jelentősen nőttek a közvetlen uniós források, az önkormányzatok és a civil szervezetek pedig a kormány megkerülésével juthatnak EU-s pénzhez. Uniós programjukat ismertetve kifejtette: céljuk, hogy még több közvetlen forrásra lehessen pályázni, a lakhatási válság megoldására, a vonatközlekedésé árának csökkentésére. Továbbá folytatnák a harcot, hogy Magyarország újra európai jogállam legyen. – Nem hagyhatjuk, hogy a Fidesz kivezessen minket Európából, nem hagyhatjuk, hogy a zsarolópolitikával kiszolgáltassák Magyarországot Oroszországnak és Kínának – szögezte le.

Soproni Tamás, a párt elnökségi tagja, Terézváros polgármestere szólt a Momentum A holnap városai című önkormányzati programjáról, arról, hogy az önkormányzatok akkor is tudnak segíteni az embereknek, ha egy adott ügy nem az ő felelősségük. – Erre különösen szükség van, mikor az állam minden pénzt kivon – mondta Soproni Tamás, és kifejtette: az önkormányzatokban megcsinálhatják azt kicsiben, amit az országban is szeretnének majd egyszer nagyban. Helyben szabadságot, egészséget, biztonságot és fejlődést ígérnek, és azt, hogy nem fognak elugrani a felelősség elől.