egészségügy;betegek;orvosok;kórházak;Belügyminisztérium;ellenőrzések;

Csak „vizuálisan” ellenőrzik a betegeket is a kórházakban razziázó belügyi kommandók

Az egészségügyet is felügyelő tárca hatékonyság növelésére hivatkozva küldi majd a legkevesebb kétfős ellenőri csoportokat.

Nem igazoltatják majd kórházban fekvő betegeket a Belügyminisztérium ellenőrei, de jelenlétüket „vizuálisan” ellenőrzik – nyugtatott meg minden aggódót a Belügyminisztérium az RTL Híradó kérdésére. A televízióval azt is közölték, hogy embereik elsősorban a munkafolyamatokat vizsgálják majd. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására legkevesebb kétfős mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben.

Az RTL Híradónak Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson Sopron megyei elnöke azt mondta, az ellenőrzések nem oldják meg az orvos- és szakdolgozóhiányt, ahogy a kórházak évtizedek óta húzódó finanszírozási problémáit sem. – Mit fognak csinálni, hogyha majd azt látják, hogy több kórházban csak papíron vannak ott a betegek, akkor megbüntetik majd a kórházat esetleg, aminek egyébként is toronymagas adósságai vannak? – tette fel a kérdést.

Soós Adrienne, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ellenőrzésekkel kapcsolatban megjegyezte: a dolgozók a műszak átadási feladatai miatt általában előbb érkeznek és később távoznak. – Törvény szerint ez a munkakezdési és befejezési idő a munkaidő része, valójában ezt évek óta nem fizetik ki a dolgozóknak és ennek részben az az oka, hogy a jelenléti ívek nem tükrözik ezt a többletmunkát. Ez teljesen törvénytelen gyakorlat, tehát reméljük, hogy ennek az ellenőrzésnek lesz egy ilyen kedvező következménye – mondta az elnök, aki szerint a fentiek miatt a dolgozók átlagosan 20-30 ezer forinttal kevesebb fizetést visznek haza.