oktatás;Magyarország;Szigetvár;feszültség;szakképzés;tankerület;

Egymásnak feszült a tankerület és a szakképzési centrum, melyiküké legyen Szigetváron a gimnáziumi oktatás

A tankerület javaslatot dolgozott ki a saját fenntartásában működő szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola átszervezésére, amely szerint a jövőben gimnáziumi és szakgimnáziumi képzést is kialakítanának. Csakhogy a mintegy 9600 fős kisvárosban már van gimnáziumi és szakmai képzés is, mégpedig a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum fenntartásában működő, több évtizedes múltra visszatekintő Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskolában. Megkeresésünk nyomán a tankerület visszavonta javaslatait.

Miközben februárban több egyetemi alapítvány és egyház is bejelentkezett állami iskolák átvételére, Szigetváron a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum és a Szigetvári Tankerületi Központ között alakult ki vita arról, kinek a fenntartásában működhetne jobban a helyi gimnáziumi oktatás – értesült a Népszava. A tankerület ugyanis javaslatot dolgozott ki a saját fenntartásában működő szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola átszervezésére, amely szerint a jövőben gimnáziumi és szakgimnáziumi képzést is kialakítanának. Csakhogy a mintegy 9600 fős kisvárosban már van gimnáziumi és szakmai képzés is, mégpedig a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum fenntartásában működő, több évtizedes múltra visszatekintő Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskolában.

A napvilágra került terveket többen úgy értelmezték, hogy a gimnáziumi oktatás átkerülne a Zrínyiből a tankerületi iskolába, ami viszont a szakképző iskola ellehetetlenülését jelentené. De ha egymással párhuzamosan folyna két intézményben gimnáziumi képzés, az is jelenthet gondokat egy lapunknak nyilatkozó szigetvári pedagógus szerint, hiszen a kisvárosban nincs annyi diák, amennyivel fel lehetne tölteni a két gimnáziumot. Hozzátette: az általános iskola átszervezésének semmilyen szakmai indokát nem látja, úgy véli, ez presztízskérdés a tankerület részéről, hiszen a Szigetvári Tankerületi Központ az egyetlen az országban, amelynek nincs gimnáziuma, csak általános iskolái. A tervek ellen a Zrínyi Gimnázium tantestülete, diákönkormányzata és szülők egy csoportja is tiltakozását fejezte ki.

Az átszervezés a szigetvári önkormányzat képviselőtestületének március 28-i ülésén is napirendre került, ahol felszólalt Bognár László tankerületi igazgató és Metzger Tibor, a szakképzési centrum kancellárja. Az ülésről készült videofelvétel szerint Bognár László egyebek mellett arról beszélt, a tankerület erős gimnáziumi és szakgimnáziumi képzést szeretne Szigetváron, és a jelenlegi oktatási struktúrában is az az általános, hogy a gimnáziumokat a tankerületek tartják fenn. Szerinte a tankerület által fenntartott általános iskolákból olyan visszajelzéseket is kaptak, hogy a gimnáziumi továbbtanulásnál visszatartó erőt jelent, ha a gimnáziumi képzés egy szakképző iskolával van egyben. Azt pedig cáfolta, hogy a Zrínyi gimnáziumi osztályainak átvételére javaslatot tettek volna.

Ezzel szemben a szakképzési centrum kancellárja állította, az átszervezés indoklásában igenis szerepelt, hogy a tankerület szeretné átvenni a Zrínyitől a gimnáziumi oktatást. Metzger Tibor szerint a gimnázium “ott van jó helyen, ahol most van”, úgy véli, Szigetvárnak a jelenlegi formában van szüksége a szakképzésre és a gimnáziumi oktatásra. Hangsúlyozta: a demográfiai mutatók nem teszik lehetővé, hogy még egy gimnázium legyen a városban. Véleménye szerint, ha megvalósul a tankerület koncepciója, a szakképzés meg fog szűnni és mindkét iskola működésképtelenné válik. A szigetvári képviselőtestület végül úgy döntött, csak megfelelő szakmai előkészítés után határoznak arról, támogatják-e az átszervezést.

Mindezzel kapcsolatban lapunk is érdeklődött a szakképzési centrumnál és a tankerületnél. Metzger Tibor kancellár megkeresésünkre annyit írt, jelenleg nincs napirenden ezirányú átszervezés. Ennek némileg ellentmond Bognár László tankerületi igazgató válasza, aki szerint a javaslatról a köznevelésért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor belügyminiszter fog dönteni május 31-ig. Hozzátette: a javaslatot véleményeztették „a törvényben előírt érintett testületekkel”, akik támogatták azt. Leszögezte továbbá, csak a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola átszervezésére tettek javaslatot, a Zrínyi gimnáziumi osztályainak átvételére nem. Közölte azt is, hogy a tankerületi központ a 2024/2025-ös tanévben még nem tervez középfokú képzést indítani.

A tankerület visszalép

A jelenlegi körülményeket figyelembe véve nem látja értelmét az átszervezési javaslatok fenntartására, így azokat visszavonja a Szigetvári Tankerületi Központ - derült ki egy lapunk birtokába került hivatalos levélből, amit Bognár László tankerületi igazgató küldött az érintetteknek április 18-án, egy nappal azt követően, hogy lapunk megkeresésére még azt válaszolta, a szigetvári oktatás átszervezési javaslatairól Pintér Sándor belügyminiszter dönt május 31-éig.

Azt, hogy a javaslatokat mégis visszavonják, a tankerületi igazgató azzal indokolta, hogy „váratlan, idő előtti, nem szakmai szempontokon alapuló” ellenállást tapasztaltak. Az átszervezés ellen helyiek petíciót is indítottak, amit tíz nap alatt több mint 1100-an írtak alá.

Tömeges igény alapítványoktól, egyházaktól

Mint a Népszava is megírta, februárban és márciusba folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy egyetemi alapítványok és egyházak jelentették be igényüket állami köznevelési intézmények átvételére. A területért felelős Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 fenntartóváltási kérelem érkezett a tankerületi központokhoz. Szerettük volna megtudni a szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, szakképző iskolák esetében összesen mennyi fenntartóváltás történt az elmúlt évben, továbbá idén februárig mennyi új fenntartóváltási kérelem érkezett a szakképzési centrumokhoz, de választ többszöri megkeresés után sem kaptunk.