közvélemény-kutatás;Magyar Péter;EP-választás 2024;

Magyar Péter: Gulyás Gergely napjai miniszterként meg vannak számlálva

A politikus egy általa látott közvélemény-kutatás alapján azt mondta, hogy jelenleg 24 százalékra mérhető a TISZA Párt a biztos pártválasztók körében.

Lezajlott tényként beszélt Magyar Péter a Telex választási műsorában arról, hogy a TISZA Párt népszerűsége mára meghaladja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióét. A politikus által látott legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a TISZA Párt jelenleg 24 százalék körül lehet a biztos pártválasztók körében.

Magyar Péter ezt követően arról beszélt, hogyha tíznapos pártként elhoznak egy mandátumot, már az is fantasztikus eredmény, de a mostani számok alapján akár 5-6-7 képviselő is benne van a pakliban. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy szerinte kispártokra nem érdemes szavazni,

mert ha egy párt nem éri el az 5 százalékos küszöböt, akkor a rá leadott voksok elvesznek és lényegében a Fideszt erősítik.

Ezt követően arról beszélt, nem az a céljuk, hogy az ellenzék többi pártjához mérjék magukat, szerinte már az is „post factum”, hogy a TISZA Párt népszerűbb, mint a DK. Ezért ő elsősorban a NER leváltására törekszik és a Fidesszel szemben határozza meg magát alternatívaként, szemben a DK-val, amely szerinte látványosan arra törekszik, hogy az ellenzéken belül legyen vezető pozícióban.

Pártjának támogatottságával kapcsolatban arra is kitért, hogy a Fidesz több százezer szavazót veszített a közelmúltban, és bizonyos közvélemény-kutatások adatai ellenére kitartott amellett, hogy számos szavazó korábbi fideszesként pártol át hozzájuk. Ezzel kapcsolatban arra utalt például, hogy 2022 óta a Fidesz rengeteg szavazót veszített, akik alternatíva híján mostanáig a bizonytalanok táborát erősítették. A Fidesz szerinte továbbra is lejtőn van, és bár azt ő sem hiszi,

hogy a kormánypárt hirtelen 20 százalékos párttá zsugorodna, megjegyezte azért, hogy bármi történhet még a választásokig.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesznek 50 ezer aktivistája van, a TISZA Párt EP-listavezetője leszögezte, hogy nekik nincs ennyi, kvázi még mindig egy „garázscégként” működnek, ugyanakkor napról napra növekszik az aktivistáik száma, már több ezren vannak. Fontosnak tartja a vidéki jelenlétet, és minden politikusnak azt javasolta, hogy merjen az emberek közé menni. A Békés megyében kezdődött országjárása szerinte már megcáfolta azt az elméletet, hogy színre lépése valamiféle belpesti médiahack volna. Támogatóit kellőképpen elkötelezettnek is véli, szerinte olyanok is melléjük állnak, akik sose, vagy tíz-húsz éve szavaztak utoljára.

Azzal nem foglalkozik, hogy a Fidesz látványosan igyekszik őt „dollárbaloldalinak” titulálni, mivel az efféle lejáratókampányok szerinte egyre inkább kontraproduktívak. Elmesélte, hogy egy követője például azt ígérte neki, hogy ahányszor meglát egy őt lejáratni próbáló reklámszpotot, utal a TISZA Pártnak 5 ezer forintot. Elmondása szerint 17x5 ezret utalt át. Ez a fajta lejárató kampány Magyar szerint már csak a fideszes törzsbázisnak szól.

Az interjúban szóba került Gulyás Gergely kormányinfón elsütött, rejtélyes kiszólása is, mely szerint nincs köze ahhoz, ami Magyar Péter kapcsán történik, de ha mégis, akkor egyszer még nagyon hálásak lesznek neki a kormányoldalon. Magyar Péter ezt úgy értelmezte, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiszólást neki szánta fenyegetésként, hogy majd adott esetben előállhat vele kapcsolatban valamilyen kompromittáló információval, amitől majd biztos összeomlik a támogatottsága. Elmondása szerint nem foglalkozik ezzel a próbálkozással. Sőt, azt is kijelentette, 

hogy Gulyás Gergely napjai miniszterként meg vannak számlálva, nem lenne meglepve, ha a jelenlegi tárcavezető valamilyen diplomáciai kiküldetést kapna majd a kormánytól.

Magyar Péter azt is állította, hogy még mindig megvannak a kapcsolatai az Orbán-kormány köreiben, szerinte sokan csak azért vannak ott, mert munka kell nekik, de amúgy a hátuk közepére se kívánják a rendszert.

Végezetül kérdésre válaszolva Magyar azt is kijelentette, hogy ha pártja a későbbiekben sikeres lesz, akkor is mindig rendelkezésére fog állni a sajtónak, akkor is, ha kellemetlen kérdéseket tesznek fel neki, vagy kellemetlen tényeket tárnak fel vele kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Dezső Andrástól bocsánatot is kért, amiért korábban lepropagandistázta a HVG-től épp távozó újságírót, amiért közölte a Varga Judittal történt családi veszekedéséről készült rendőri jelentést. A sajtó kérdéseire válaszolni kutya kötelesség - szögezte le, de megjegyezte, hogy eddig is minden újságíró minden kérdésére válaszolt.