Egyesült Államok;szexbotrány;Demokrata Párt;Donald Trump;Republikánus Párt;amerikai elnökválasztás;Michael Cohen;New York City;Stormy Daniels;

Playboy-nyuszik eshetnek ki Donald Trump szekrényéből

bár New York állam büntetőjogi statútumában a pénzügyi nyilvántartás meghamisítása   bűntettként szerepel, első hallásra mégsem eget rengető vád Donald Trumppal szemben. Matthew Colangelo ügyész és csapata azonban már a tárgyalás első hétfői napján mindent megtett, hogy ez a 34 rendbeli apró kis stikli ne terelje el az esküdtek és Juan M. Merchan bíró figyelmét egy sokkal nagyobb léptékű, az elnöki hivatal megszerzését célzó összeesküvésről.

A vád szerint hetekkel a 2016-os elnökválasztás előtt Michael Cohen ügyvéd Donald Trump nevében 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett Stormy Daniels egykori pornószínésznőnek, akivel ügyfelének még 2006-ban volt viszonya. A Cohennek megtérített összeget a Trump Organization könyvelésében ügyvédi költségként tüntették fel, a történet elsikálása pedig ily módon befolyásolta az elnökválasztás kimenetelét. Olyan piszkos történet ez, amelyben szaftos házasságon kívüli afférok és Playboy-nyuszik mellett kétkulacsos ügyvédek és a bulvársajtó korifeusai is felbukkannak. Például a Trump Tower portása, aki arról mesélt, hogy Donald Trumpnak törvénytelen gyermeke született egy ott dolgozó alkalmazottól. Vagy Karen McDougal egykori playmate, aki kilenc hónapig szintén viszonyt folytatott az akkor még csak milliárdos üzletemberrel. Mindezeket a veszélyeket a vádirat szerint egy bizonyos David Pecker, a National Enquirer bulvármagazin kiadójának egykori ügyvezetője „hatástalanította”. Az ügyészek szerint ő 2015 augusztusában Trump Towerben találkozott Trumppal és Cohennel, é megállapodtak, hogy Pecker cége megvásárolja a botrányszagú sztorikat az ezekkel házaló személyektől, hogy aztán a történetek a fiókban maradjanak. A bulvársajtó körein belül a módszert „catch and kill”-nek hívják. A vád hétfőn először Pecker tanúvallomását hallgatta meg az említett történetek valóságtartalmáról.

A Todd Blanche ügyvéd vezette védelem stratégiája pedig arra épül, hogyan semmisítse meg a vád koronatanúinak, s legfőképpen az évekig Trump ügyvédjeként dolgozó Cohen szavahihetőségét. Kiemelte, hogy 2018-ban már három év letöltendő börtönbüntetésre elítélték Cohent adóscsalás és kampányfinanszírozással kapcsolatos szövetségi bűntettek miatt, így vallomásának nem lehet bizonyító ereje.

Ahogy az várható volt, a védelem továbbra is beépíti a stratégiájába azt az elméletet, hogy az Demokrata Párt a Trump elleni büntetőeljárást a kampány részeként politikai fegyverként igyekeznek bevetni. A tárgyalótermen kívül ezt a narratívát erősítette meg Kristi Noem, Dél-Dakota republikánus kormányzója is a CNN-nek adott keddi interjúban. Az alelnöki pozícióra is esélyes politikus elmondta, hogy Donald Trump elítélése esetén is rá szavazna, ha Joe Biden demokrata elnök jelenti az alternatívát az elnökválasztáson. Sok választó azonban nem osztja az álláspontját. Egy februári Bloomberg/Morning Consult felmérés szerint a kulcsfontosságú csatatér államokban a szavazók 53 százaléka nem volna hajlandó Donald Trumpra szavazni, ha elítélik. Július közepén, a várható ítélethirdetéskor erre is fény derül majd.