Egyesült Államok;Joe Biden;

Joe Biden: Felnőtt ember vagyok, aki egy hatéves kisfiú ellen indul

A demokrata politikus megtalálta, mi a közös benne és a volt elnökben. 

Leginkább Donald Trumpon köszörülte a nyelvét az Egyesült Államok jelenlegi elnöke a Fehér Házi Tudósítók Egyesületének éves vacsoráján - derül ki az NBC beszámolójából.

Joe Biden azt mondta, idős koruk az egyetlen közös pont riválisával, s őt még alelnöke is támogatja - utalva arra, hogy Trump korábbi alelnöke, Mike Pence nem volt hajlandó kijelenteni, hogy korábbi főnöke mellé áll. Arról is elmélkedett, hogy fontos kérdés a kor. Felnőtt ember vagyok, aki egy hat éves kisfiú ellen indul - fogalmazott.

Később aztán komolyra fordította a szót, mivel a republikánus politikust a demokrácia elleni támadásnak nevezte, az egybegyűlt újságírókat pedig arra kérte, nőjenek fel a helyzet komolyságához. Lépjünk túl a szenzációhajhász pillanatokon, amelyek uralják a politikát és koncentráljunk a valódi tétre. Azt hiszem, a szívünk mélyén tudjuk, mi ez - mondta. 

Az elnök egyúttal felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy engedje szabadon a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot, akit jelenleg kémkedés vádjával tartanak fogva Oroszországban. Az újságíró szülei egyébként az esemény vendégei voltak. Hozzátette, mindent megtesznek kiszabadítása érdekében - csakúgy, mint Austin Tice szabadúszó újságíró és Paul Whelan üzletember hazahozataláért. Előbbit Szíriában, utóbbit ugyancsak Oroszországban tartják fogva. 

Az eseménnyel párhuzamosan egy tüntetés zajlott a Fehér Ház előtt, ahol a demonstrálók bírálták Biden gázai offenzívára adott válaszát. Az eseményre érkezőknek a „Szégyelljétek magatokat” rigmust kiabálták, illetve egy olyan transzparenst feszítettek ki, amin az „Állítsátok meg a média bűnrészességét a népirtásban” felirat volt olvasható.