Kenya;halálos áldozatok;Dubaj;Egyesült Arab Emírségek;járattörlés;áradások;Omán;heves esőzések;

Pusztító esőzések: Az Egyesült Arab Emírségekben négyen, Ománban tizenkilencen, Kenyában már csaknem 200-an meghaltak

Kelet-Afrikában a legnagyobb a baj, turisták és helyi lakosok is a víz fogságába kerültek, másutt sárlavina pusztított. A hatóságok evakuálást rendeltek el a legkritikusabb helyeken.

Az Emirates légitársaság kénytelen volt törölni és elhalasztani több Dubajba, a világ második legforgalmasabb nemzetközi repülőterére érkező és onnan induló járatait, az iskolákat és a legtöbb munkahelyet bezárták és otthoni tanulást, munkavégzést rendeltek el – számolt be a CNN a hetek óta tartó pusztító áradások miatti újabb fejleményekről. Az Egyesült Arab Emírségekre csütörtökön újabb eső zúdult, az országban legalább négyen meghaltak, míg a szomszédos Ománban eddig 19 halálos áldozatot követelt a természeti csapás. Tíz, iskolabuszon ülő gyermek akkor vesztette életét, amikor a járművet elsodorta az ár.

A jelentések szerint a lezúduló csapadék két héttel ezelőtt erősebb volt, Dubajban így is 12 óra alatt 20 milliméter hullott, ami több mint kétszerese, amit eddig általában áprilisban és májusban összesen mértek, de hasonló mennyiségű víz öntötte el Abu-Dzabit is. A tudósok az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban két héttel ezelőtti rekordcsapadékot az éghajlatváltozással hozták összefüggésbe.

A kelet-afrikai Kenyában még nagyobb a baj, az ottani, szintén hetek óta tartó esőzések, és az annak következtében tapasztalt áradások eddig legkevesebb 188 ember 200 ember halálát okozták. Az ország híres Masai Mara rezervátuma víz alá került, a természetvédelmi terület személyzete és látogatók is a víz fogságába estek. Kenya fővárosában, Nairobiban több tucat embert eltűntként tartanak nyilván, Mai Mahiu városba sárlavina öntött el mindent, a területen 50 ember lelte halálát.

A hatóságok minden áradással sújtott területről, a kiöntött folyók menti otthonokban vagy nyaralókban rekedteket evakuálják, a rezervátum foglyaiért pedig helikoptereket küldenek. A Kenyai Vöröskereszt közölte, hogy több mint 90 embert mentettek meg, és a Talek folyó környékén legalább 14 tábort bezártak. A heves esőzések Tanzániát és Burundit is érintették.