Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete;Pedagógusok Szakszervezete;tanársztrájk;

Meghiúsult a pedagógusok sztrájktárgyalása

Nem jártak sikerrel az érdekképviseletek.

Hosszú listával érkeztek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői kedd délután a Belügyminisztériuma, hogy egy sztrájkbizottsági egyeztetés keretében új sztrájkköveteléseket nyújtsanak be, valamint átbeszéljék Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral az idén januártól bevezetett pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státuszörvény végrehajtásának vitás kérdéseit, és meglepve tapasztalták, hogy a tárgyalóteremben ott ültek a Nemzeti Pedagógus Kar és a Zeneművészek Szakszervezetének képviselői is.

- Először azt hittük, hogy ők is csatlakozni szeretnének a sztrájkbizottsághoz, ami nem lett volna baj, de kiderült, hogy az államtitkárság hívta meg őket egy általános tájékoztatásra, vagyis nem sztrájktárgyalásra - fogalmazott Totyik Tamás.

A PSZ elnöke szerint a kormány szeretné a sztrájkbizottsági egyeztetést egy tájékoztatással egybemosni, amit jogi szempontból is elfogadhatatlannak tartanak és jelezni fogják az Európai Bizottság felé. 

Hozzátette: annyi a tájékoztatón is kiderült, hogy a státusztörvény végrehajtásával komoly problémák vannak.

Egyebek mellett gondok vannak a felmentési idejüket töltő pedagógusok béremelésével, a jubileumi jutalmak és az esélyteremtési illetmények kifizetésével. Azt, hogy a kormány mennyire veszi komolyan a problémákat, jól mutatja, hogy a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet beszámolója szerint az államtitkárság azt kérte tőlük, hogy a szakszervezetek maguk dolgozzanak ki törvénymódosító-javaslatokat az anomáliák megoldására. Hozzátette: az államtitkár beismerte, hogy a minisztériumnak több esetben kellett intézkednie, hogy egyes intézményekben a törvényeknek megfelelően hajtsák végre a pedagógusok béremelését.

Az érdekvédők szerettek volna további részleteket megtudni a pedagógusok következő tanévtől kezdődő teljesítményértékeléséről is - sikertelenül. Nagy Erzsébet szerint Maruzsa Zoltán azt ígérte nekik, erről majd egy újabb egyeztetésen kapnak tájékoztatást.