választási vita;állami tévé;Magyar Péter;

Magyar Péternek fenntartásai vannak, milyen lesz a vita az állami tévében

A részletek egyelőre nem világosak, márpedig az NER a részetekben rejlik. 

Először is örülök, hogy 18 év után sikerült elérnünk, hogy a Fidesz listavezetője kénytelen legyen leülni egy választási vitaműsorban a kihívókkal. Másodszor, örülök, hogy a TISZA Párt néhány nap alatt elérte azt, amit őfelsége ellenzékének több, mint egy évtizede nem sikerült, nevezetesen, hogy valódi választási vitaműsor legyen a „köz”televízióban - írta egy vasárnap délelőtti bejegyzésében a Tisza Párt alelnöke. 

Magyar Péter ebben elképesztőnek nevezte, hogy egy választási vitaműsor megrendezése nem teljesen magától értetődő dolog a közpénzből működő médiában. Jelezte, megkapta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) levelét a vitaműsorról, amelyből számára a következők nem derülnek ki:

 • mikor, milyen idősávban és hol lesz a vita

 • élő, egyenes adásban közvetítik-e,

 • kik vesznek részt rajta,

 • nézők előtt zajlik-e vagy zárt stúdióban,

 • ha nézők előtt, akkor ki hívja meg őket,

 • milyen sorrendben szólalnak meg a résztvevők, kinek a döntése alapján,

 • kié lesz a kezdő megszólalás és a végszó

 • milyen hosszú műsoridőt szánnak a vitára és mekkora lesz a résztvevők számára rendelkezésre álló időkeret,

 • hány kérdés lesz, minden résztvevő minden kérdésre reflektálhat-e,

 • valódi vita lesz-e, vagy csak mindenki elmondja a „Rogán Antal által diktált kérdésekre” a válaszait;

 •  ki lesz a moderátor, ad-e legalább egy keveset a látszatra a „köz”média hírhamisításban jeleskedő vezetése, hogy ne az egyik kipróbált propagandistájuk vezesse a vitát,

 • a vita ismétlésének szabályai, annak biztosítása, hogy az utólagos vágásokat, a „köz”média által előszeretettel használt manipuláció lehetőségét miként zárják ki,

 • a vita formátuma és stílusa,

 • milyen technikai eszközöket, vizuális elemeket használnak, lesznek-e bejátszások a vita alatt (ha igen, akkor ezeket előre egyeztetik-e).

Az ellenzéki politikus szerint egy objektív, pártatlan, európai választási vitaműsorhoz legalább a fenti kérdésekre tudni kellene a választ, s egy normálisan, nem a propaganda zászlóshajójaként működő közmédiában, már eleve ezen kérdésekre adott válaszokkal küldték volna ki a meghívót. 

„Előre jelzem, hogy a TISZA Párt nem fogadja el, ha nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor a vitára. Ahogy az sem elfogadható, ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító párt listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét”

 - fogalmazott a Tisza Párt alelnöke, egyúttal jelezve, hogy amennyiben az állami médiának szükség van segítségre a szervezésben, akkor állnak rendelkezésükre.

Hozzáfűzte, „ha esetleg a »köz«média vezetői zokon vennék a fenti észrevételeimet, kérdéseimet, akkor jelzem, hogy ők is pontosan tudják, hogy minden nap asszisztálnak a hírek hamisításához és a göbbelsi kormányzati propagandához.” Itt megjegyezte, hogy minden szakmai alapelvet és jogszabályt megsértettek, amikor hírt adtak a Tisza Párt országjárásának putnoki állomásáról. Mint hírt adtunk róla, itt Magyar Péter éppen egy templom előtt tartott beszédet, majd váratlanul kijött a fideszes polgármester, akinek elkezdte felolvasni korábbi, vállalhatatlan, obszcén kijelentéseit. 

„Ezek után a »köz«média a beszámolójában az én számba adta ezeket a szavakat és azt állította, hogy én káromkodtam és én fenyegettem obszcén szavakkal a templomból kijövő polgármestert. Egy ilyen »tudósítás« után még Észak-Koreában is csettintettek volna” - zárta posztját Magyar Péter.