közmédia;MTVA;tévévita;politikai vita;

Tévévitán felül

Nézzük hát, miben nincs vita (mármint a kormányfüggetlen szemlélődők között) a közmédia EP-listavezetői vitaszervezése kapcsán.

Ad 1. A közmédia tizennégy éve a Fidesz játszótere, Rogán Antal agitációs és propagandaosztálya, életét és vérét adná Orbán Viktorért. Ennek a belátása elemi feladat (a jogállamnak nevezett sitthalom okulására.) Öt évvel ezelőtt, épp az EP-választás kampányában tartott értekezleten Bende Balázs akkori vezető szerkesztő és Németh Zsolt/Pitbull hírigazgató szakmázott (hihi). Elmondták: senkit nem érhet váratlanul, hogy a közmédiában nem az ellenzéki összefogást támogatják, és aki nem tud vagy nem akar a migránsozás, Brüsszelezés narratívájának megfelelő anyagot írni, annak nincs keresnivalója náluk. Borsa Miklós hírolvasó pedig felmondása után azt mesélte: az elfogultság sokak egészségére ráment. A kormányról szóló híreknek mind pozitívaknak, az ellenzékről szólóknak mindig negatívaknak kellett lenniük. Egyetlen nap kilencszer játszották le Orbán teljes beszédét, az ellenzék négy év alatt kapott öt percet. E közismert tények – tesszük hozzá – nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon ma egy „választási autokrácia hibrid rezsimje” uralkodik (EP-állásfoglalás.)

Ad. 2. Az MTVA vezetésétől továbbra sem lehet semmi jóra számítani, már amennyiben nem akarunk romlott táplálékot (lásd egészségkárosítás) magunkhoz venni. A hamisság és a szemfényvesztés épp úgy egészségtelen a szellemnek, ahogy az oszló szerves anyag a testnek. Ételmérgezés és akut hasmars az analógiája a hazugságnak és a félretájékoztatásnak, ami egy korrupt, nepotista, oroszbarát, szélsőjobboldali rendszert tart hatalomban. Főmunkaidőben költve a magyarok adóforintjait, mind a 130 milliárdot.

Ad. 3. Papp Dániel hírhamisítótól nem szívesen vennének autót, higgyék el nekem. Nevezett kivételes szerepjátékos, amikor a függetlenségét féltő közmédia vezérigazgatóját kell eljátszania. De csak úgy védi ő a közmédia függetlenségét, ahogy Orbán az ország szuverenitását: Magyarországnak jelenleg nincs olyanja. Arcpirító paktumai vannak Putyinnal, és a szintén keleti forrásokat ígérő Hszi Csin-pinggel. (A közmédia és a kommunista állampárt médiája éppen most közeledik egymáshoz a kiegyensúlyozott tájékoztatás örömére.)

Ad. 4. Az MTVA/Fidesz azóta szorgalmazza az ellenzék meghívását a műsoraiba, amióta az életidegen, de szükségszerű összefogásra kényszerített formáció két éve kudarcot vallott. Most is azért szerveznek vitát, mert az oppozíció szereplői sajnálatosan (és végtelenül lehangolóan) azzal vannak elfoglalva, ki a legnagyobb (vagy leghitelesebb) ellenzéki erő. Vélelmezik, hogy egy sokszereplős vitában (Magyar Péterrel vagy nélküle) egymás torkának esnek a résztvevők, miközben szegény Deutsch Tamástól nem várható más, mint a propagandapanelek ismétlése, a Fidesznek szurkoló műsorvezetővel.

Bárhol és bármikor vállalni vitát, rokonszenves politikusi vonás volna egy működő demokráciában. Ebben itt inkább érdemes elkerülni a csapdákat. A járdán sem lépünk bele szándékosan.