oktatás;Magyarország;tanár;státusztörvény;közfeladatot ellátó személy;

Az Orbán-kormány megfosztotta a tanárokat a közfeladatot ellátó személy minősítéstől

Ez a bántalmazási ügyekre is hatással lehet. Remélhetőleg csak egy hibáról van szó. 

Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – derült ki egy lapunk birtokába került bírósági körlevélből. A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

A Népszavához eljutott bírósági levél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban. A bírósági levélben azt írják, ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”. A köznevelési törvény erről szóló szakaszát (66. paragrafus, 2. bekezdés) egyébként a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett hírhedt jogszabály, a státusztörvény helyezte hatályon kívül. 

A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sem szerepel, amely a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.

Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek – mondta lapunk megkeresésére Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. Hozzátette: ha ez nem történik meg, a pedagógusokat ért bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságokon, hiszen az már nem közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak fog minősülni.

Lapunk érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy megtudjuk, mi a véleménye a bíróságokon felmerült jogalkalmazási problémáról, mi indokolta a köznevelési törvény vonatkozó részének hatályon kívül helyezését, illetve a pedagógusok jelenleg közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek-e, de cikkünk írásáig nem kaptunk választ. Kerestük a Legfőbb Ügyészséget is, ahonnan később ígértek tájékoztatást.

Sokan vannak

Meglehetősen széles azok köre, akik a közfeladatot ellátó személyek kategóriájába tartoznak. Ide sorolhatóak többek között a postások, a vonaton a jegyvizsgálók, a forgalomirányítók, a katonák, bizonyos tevékenység ellátása során a polgárőrök, hivatásos vadászok, halőrök, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók, de még az egyházi személyek, a szociális gondozók és a gyámok is.

A pedagógusok elleni erőszak, ha nem is mindennapos, de sajnos nem is ritka Magyarországon: legutóbb három hete, egy szolnoki középiskolában támadt tanárára egy 17 éves diák, ököllel és egy székkel bántalmazta, a pedagógus nyolc napon túl gyógyuló, törésekkel és zúzódásokkal járó sérüléseket szenvedett. Tavaly egy 15 éves nagykanizsai általános iskolás diákot helyeztek pártfogói felügyelet alá, miután az iskola folyosóján dulakodott az egyik tanárával. Az egyik legsúlyosabb eset 2019 decemberében, egy győri középiskolában történt: itt késsel támadt tanárára egy diák, a pedagógust súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Az akkor 17, ma 22 éves győri diákot 2023 májusában jogerősen is öt év fiatalkorúak börtönére ítélték, ám a Győri Fellebbviteli Főügyészség a Kúrián támadta meg a határozatot, súlyosbítást kérve. Az ügyről a Telex közölt részletes beszámolót idén márciusban, eszerint a Kúria felfüggesztette a felülvizsgálati eljárást – jogalkalmazási problémák miatt. Az eljárás kimenetelére pedig hatással lehet az is, hogy a pedagógusok a törvényi változások miatt már nem minősülnek közfeladatot ellátó személyeknek.

Frissítés: rendeződött a tanárok közfeladati jogállása

A Legfőbb Ügyészségtől még hétfőn kértünk tájékoztatást, válaszuk szerdán, cikkünk megjelenését követően érkezett meg, amelyben azt írták: a megkeresésünkben felvetett és a jogalkotóknak az ügyészség által is jelzett kérdés rendeződött.

A Belügyminisztériumnak szintén hétfőn küldtünk kérdéseket, a szaktárca szerdán, közleményben reagált: e szerint “a felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzése” érdekében május 11-től hatályosan úgy módosították a köznevelési törvényt, hogy abban a pedagógusok és a nevelés-oktatást segítők közfeladati jogállásáról szóló rész ismét szerepel.

- Megnyugtató, hogy sikerült rendezni a hiányosságot, bár meglepő, hogy erre négy hónappal az eredeti törvényrész hatályvesztése után került sor – mondta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Totyik Tamás szerint ez is azt mutatja, hogy a pedagógusokat érintő új jogszabályokat kapkodva, figyelmetlenül, érdemi egyeztetések nélkül hozták meg. J. D.