Videó;Robert Fico;merénylet;

Megnevezték Robert Fico merénylőjét, videón a pillanat, amikor a lövések dördültek

Három lövés talált, az egyik a szlovák kormányfő hasát, kettő a kezét érte. A merénylő Juraj Cintula amatőr költő, aki minden jel szerint szimpatizált az oroszpárti szélsőjobbal.

Egy 71 éves lévai (Levice) férfi, Juraj Cintila lehet az a merénylő, aki szerda délután lövéseket adott le Robert Fico szlovák miniszterelnökre a pozsonyi kormány kihelyezett nyitrabányai (Handlová) ülése után – derül ki a Paraméter cikkéből. 

Az eddig kiszivárgott információk szerint az 1953-as születésű Juraj Cintula költő, a DÚHA (Szivárvány) nevű irodalmi klub alapítója, a a szlovák írószövetség, a Spolok Slovenských Spisovateľov  tagja. Korábban egy magáncégnél biztonsági őrként dolgozott, legálisan tartott magánál fegyvert, írt verset a a halálról is. Egy lázadó álma címmel kötete is megjelent.

Fia a Markíza TV-nek el mesélte, hogy Juraj Cintula 2016-ban maga is kvázi merénylet  áldozata lett, egy részeg férfi támadt rá Léván, de azt cáfolta, hogy az apját pszichiátrián kezelték vagy valaha merényletről beszélt volna. – Valamiféle rövidzárlat lehetett. Fogalmam sincs, hogy mit akart és miért történt ez az egész – fűzte hozzá ehhez a saját bevallása szerint sokk alatt álló fiú. Az Aktuality kérdésére, hogy az apja gyűlölte-e Robert Ficót, csak annyit mondott, maradjunk annyiban, hogy nem rá szavazott. 

Ami a politikát illeti, 2016-ban Juraj Cintula Hnutie proti násiliu (Mozgalom az erőszak ellen) nevű politikai párt létrehozásához, mondván, „az erőszak gyakori emberi reakció, mint a polgári elégedetlenség megnyilvánulása, és legyünk elégedetlenek, de ne erőszakosak”, ás bár felröppent, hogy tagja a Fico-féle Irány –Szociáldemokráciával (Smer – SD) szemben álló ellenzéki Progresszív Szlovákiának (PS), ezt a PS kategorikusan cáfolta. Az valószínűbb, hogy a merénylő szimpatizált a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) nevű neonáci, oroszpárti szervezettel, a Direkt36 munkatársa, Panyi Szabolcs az X-en, az egykori Twitteren tette közzé az ezt bizonyító dokumentumokat.

A Markíza TV szerint egy egy hónappal ezelőtt közzétett rövid videóban Juraj Cintula elégedetlenül beszélt arról, hogy hogy a Fico-kormány fel akarja számolni a szlovák közszolgálati médiát, és egy hozzá lojális szervezetet hozzon létre.

Korábban Robert Fico menekítéséről és Juraj Cintula elfogásáról látott napvilágot egy videó, nemrég pedig megjelent egy a merénylet pillanatáról is. Ezt a privigyei járási televízió, az TV Prievidza rögzítette.

Robert Ficót a merénylet után helikopterrel, életveszélyes állapotban vitték a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházba, Az Aktuality úgy tudja, hogy a politikust három lövés érte, egyet a hasába, kettőt a kezébe kapott. Ezekben a pillanatokban, szerda este fél 6 körül is műtik. 

A legutóbbi alkalom, amikor EU-tagország miniszterelnökét lövés érte, 38 évvel ezelőtt, 1986. február 28. volt. Aznap Olof Palme svéd miniszterelnökkel Stockholm belvárosában, a Sveavägen úton végeztek egy moziban tett látogatása után. Egyetlen halálos lövést adtak le rá.