Robert Fico;Szlovákia;lövések;gyilkossági kísérlet;

Meglőtték Robert Ficót, életveszélyben van a szlovák kormányfő

A politikust a hasán és a kezén érte találat, amikor odalépett az őt üdvözlő emberekhez a kihelyezett nyitrabányai kormányülés után. Kórházba vitték, műtéte órák múltán is zajlott még. 

Szerdán egy kihelyezett kormányülés után lövéseket adtak le Robert Ficóra, Szlovákia miniszterelnökére az ország középső részén fekvő Nyitrabányán (Handlová) – írja a Paraméter a TASR szlovák hírügynökség nyomán. A politikust a merénylet után kórházba vitték. 

A lövések akkor dördültek el,. amikor Robert Fico a kihelyezett kormányülés után odalépett az őt üdvözlő tömeghez a városi kultúrház előtt. Úgy tudni, a politikust a hasán és a kezén érte találat. A földre zuhant, a testőrei menekítették az autóig. A merénylőt eközben a kivezényelt biztonságiak elfogták, egy helyszíni videón látni, amint egy férfit civil ruhás rendőrök tepernek a földre.

Egy szemtanú a Plus7Dnínek azt mesélte, hogy Robert Fico éppen vele fogott volna kezet,  amikor lövés dördült. Majdnem megsüketült tőle, a merénylő pedig még 3-4-szer tüzet nyitott a kormányfőre. – Robo, ide gyere! – hallatszott egy kiáltás közvetlenül a merénylet előtt.

Robert Fico hivatalos Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, amely szerint a politikus életveszélyben van,

helikopterrel vitték Besztercebánya (Banská Bystrica) kórházába, a F.D. Roosevelt Egyetemi Kórházba műteni, mert a 150 kilométerre délnyugatra fekvő Pozsony túl messze lenne. A következő órák fognak dönteni a sorsáról. 

Robert Fico helyét a távollétében Robert Kalinák védelmi miniszter, kormányfőhelyettes veheti át. 

Robert Ficót szerda délután 4 órakor tolták be a kórházi műtőbe. Azon túl, hogy éltveszélyben, a hatóságok semmilyen információt nem adnak ki az állapotáról. A Markíza TV szerint a besztercebányai kórház  sürgősségi osztályán az  orvosoktól és az ápolóktól elvették a mobiltelefont. Úgy tudni, a szlovák kormányfő átesett egy CT-vizsgálaton, további részletek nem ismertek. A Dennik N szerint 

a szlovák miniszterelnök eszméleténél volt, kommunikálni is tudott

azután, hogy kórházba vitték. Három lövés érte, egy a hasán, kettő a bal kezén, orvosait nyilván a haslövés aggasztja. Egy névtelen forrásból származó információkra hivatkozva a Pravda azt írja, hogy a hasát érő lövedék áthatolt a bélen, a  hasüregi vérzés forrását nem találják. Erik Tomáš munkaügyi miniszter a Markíza TV-nek úgy nyilatkozott, Robert Ficót jelenleg, este fél 8 előtt is a műtőben fekszik. Bár a TA3 és a Markíza TV is úgy értesült, hogy este 8-ra Robert Ficót megműtötték, sikerült stabilizálni az állapotát, ezt Robert Kalinák a besztercebányai kórházban tartott sajtótájékoztatóján cáfolta.

A merénylő indítékai egyelőre nem ismertek, a TV JOJ-ra hivatkozva a Sme azt írja, hogy egy 71 éves lévai (Levice) férfit tartóztattak le az ügyben. A Plus7Dní szerint az 1953-ban született Juraj Cintulá, egy DÚHA nevű irodalmi klub alapítója, a szlovák írószövetség tagja, aki a többi között a halálról is írt verseket. A Denník N szerint legálisan tartott lőfegyvert.

Itt egy videó arról, a testőrei hogyan menekítették Robert Ficót az autójához.

Ez egy másik a merényletet követő pánikról és a merénylő elfogásáról.

Eközben a Paraméter arra hívja fel a figyelmet, hogy a merénylet nem vet túl hízelgő fényt a szlovák biztonsági szervekre, a kihelyezett kormányülésen ugyanis jelen volt Pavol Gašpar, a szlovák titkosszolgálat megbízott vezetője is. 

Ami a politikusi reakciókat illeti, a A pozsonyi parlament ülését félbeszakították a merénylet miatt, az ellenzéki pártok pedig lemondták azt a tüntetést, amelyet a közszolgálati média melletti kiállás jegyében tartottak volna. A parlament május 21-ig, vagyis jövő keddig nem ül össze újra, az épületkomplexuma fokozott védelmet kap. 

A parlamenti ülésen éppen arról a törvényről tartottak vitát, amely szerint a Fico-kormány megszüntetné az RTVS-t, amelynek helyén egy új, hozzá feltehetőleg lojális szervezetet hozna létre. Azután, hogy berekesztette az ülést, Robert Fico párttársa, Ľuboš Blaha (Irány – Szociáldemokrácia) házelnök-helyettes az ellenzék arcába vágta: Ez a ti hibátok!

Zuzana Čaputová köztársasági elnök tudatta, hogy sokk alatt áll a hír miatt „Sok erőt kívánok Robert Ficónak ezekben a kritikus pillanatokban a felépülés érdekében” – írta az államfő, aki később egy rövid nyilatkozat kedvéért a nyilvánosság elé állt. – Az a gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlöletkeltő cselekedetekhez vezet. Kérem, vessünk ennek véget. A miniszterelnök elleni támadás egy személy elleni támadás, de egyben a demokrácia elleni támadás is – jelentette ki Zuzana Čaputová.

A merényletre az X-en reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, azt írva, elítéli a Robert Fico elleni támadást, az ilyesféle erőszakcselekményeknek pedig eleve nincs helyük a társadalmainkban.

Írt Orbán Viktor is a Facebookon, mégpedig arról, hogy mély megdöbbentette a barátját, Robert Ficót érő támadás.

Jelentkezett egy Facebook-poszttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, akit a bevallása szerint sokkolt és megdöbbentett a Robert Fico elleni merénylet. „Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben s imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficora a szlovák és az európai politikában” – írta. Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja az Interfax – táviratot küldött Zuzana Čaputovának arról, hogy a merénylet egy olyan gaztettet jelent, amelyet semmi nem igazolhat. Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki arról, hogy gyors felépülést kíván Robert Ficónak.