Robert Fico;kórház;merénylet;sajtótájékoztató;

Sikerrel ért véget a műtét, Robert Fico túl van az életveszélyen

Erről a szlovák kormányfő  egyik helyettese beszélt a BBC-nek. A merénylő indítékairól a rendőrség holnap fog beszámolni.

Sikerrel véget ért a több órán át tartó műtét, túl van az életveszélyen Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerda délután a kihelyezett nyitrabányai kormányülés után merénylet áldozata lett – mondta Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes  a BBC-nek szerda éjjel adott interjújában. A politikus ezzel megerősítette az Aktuality és a TA3 információját, amely szerint a szlovák miniszterelnök átesett a beavatkozáson, jelenleg mesterséges kómában tartják. – Túl fogja élni – fogalmazott Tomáš Taraba a BBC előtt.

Korábban a másik kormányfőhelyettes, Robert Kalinák védelmi miniszter még sötéten úgy nyilatkozott, hogy Robert Fico helyzete nagyon bonyolult, a szlovák miniszterelnök az életéért harcol a merénylet után. A politikus szerda este abban a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházban tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, ahova Robert Ficót vitték, miután a merénylője öt lövést adott rá a nyitrabányai kultúrház előtt. Ebből három talált.

A sajtótájékoztatón megszólalt Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter is, aki kijelentette, hogy a merénylőnek nyilvánvaló politikai motivációi voltak, és mindenkit kért, hogy vessenek véget a gyűlölködésnek. Közlése szerint Szlovákiában most megerősítik a közjogi méltóságok védelmét, fokozzák a pozsonyi parlament körüli biztonsági készültséget, a parlamenti képviselők is védelmet kapnak. A merénylő indítékairól a rendőrség csütörtökön fog sajtótájékoztatót tartani. Matúš Šutaj Eštok felkérte a miniszterelnök helyettesét – Robert Kalinákot – a nemzetbiztonsági tanács összehívására.

Mint megírtuk, Robert Ficóra egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula adott le öt lövést a pozsonyi kormány kihelyezett nyitrabányai (Handlová) ülése után, amikor a politikus odalépett az őt üdvözlő tömeghez. A szlovák kormányfőt három találat érte, egy a hasán, kettő a bal kezén, az előbbi miatt életveszélyes állapotban volt, helikopterrel vitték a besztercebányai kórházba. Tomáš Taraba szerint a bal kezébe fúródó golyó ízületet ért, a korábban kiszivárgott információk szerint az életveszélyt az jelentette, hogy az orvosai  nem találták a hasát érő lövedék miatt indult hasüregi vérzés forrását.  

Robert Fico merénylőjét a helyszínen elfogták. Juraj Cintula amatőr költő, a szlovák írószövetség tagja, a DÚHA (Szivárvány) nevű irodalmi klub egyik alapító tagja, aki fegyvertartási engedély birtokában tarthatta magánál azt a revolvert, amelyből tüzet nyitott Robert Ficóra. Néhány órával a letartóztatása után kihallgatták a feleségét is. 

Bár Juraj Cintula indítéka egyelőre nem ismert, egyre több jel utal arra, hogy szimpatizál a szélsőjobbal, amellett legalábbis, hogy részt vett a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) nevű neonáci, oroszpárti szervezet megemlékezésein, 2015-ben kiadott Efata: o Cigánoch a Rómoch című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette ĽSNS választási programjával, és szolidáris Ľubomír Harmannal, azzal a férfival, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun (Devínska Nová Ves). Juraj Cintula egy hónapja rövid videóüzenetben bírálta Robert Ficót a közszolgálati média átalakításáért. 

Azzal egyébként mindenki egyetért, hogy Nyitrabányán a biztonságiak követtek el hatalmas hibát. A közjogi méltóságokat védő hivatal egykori vezetője, Juraj Zábojník arra hívta fel a figyelmet, hogy nem látta, bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna, de Robert Fico akkor sem maradhatott volna védtelenül, amikor emberek közé ment, az őt üdvözlő kordonnal elválasztott tömegben eleve beépített embernek is kellett volna lennie. Ezzel párhuzamosan Štefan Hamran volt szlovák országos rendőrfőkapitány azt mondta, Robert Fico testőrei fatális baklövést követtek el, amikor össze-vissza rohangáltak a merénylet után ahelyett, hogy közvetlenül kórházba vitték volna a szlovák miniszterelnököt. A felelősökről a sajtótájékoztatón Robert Kalinákot kérdezték is, a védelmi miniszter azonban úgy nyilatkozott, elemzik majd, ami történt, de jelenleg csak Robert Fico felépülésére koncentrál. Nyitrabányán este 9 óra előtt még zajlott a rendőrségi helyszínelés. 

Arról, hogy Robert Fico az életéért harcol, beszélt Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter is, aki szintén ott van a besztercebányai kórházban. Helyszínen tartózkodó munkatársaink látták a politikust sírva kijönni a kórházból.