Fidesz;elemzés;magánélet;Magyar Péter;TISZA Párt;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

„Azt, hogy Magyar Péter jelenséggé vált, maga a Fidesz kormányzása szülte”

Azzal, hogy a Fidesz elővette a magánéleti szálat, csak ismertebbé tette Magyar Pétert. Attól kezdve mindenki odafigyelt az ügyre, olyanok is, akik egyébként nem foglalkoznak politikával.

Fricz Tamás politológus, a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik vezetője a Magyar Nemzetben beismerte, hogy a Fidesz melléfogott a Magyar Péter elleni fellépéssel. Nem hatásos – írta –, ha Magyar Pétert „elsősorban személyében, karakterében támadjuk”. Javasolta, hogy inkább bélyegezzék árulónak: „azt kell mondani, van itt egy figura, aki csúnyán elárulta a Fideszt, a kormányt, amelytől nagyon sokat kapott”.

Előző cikkünkben Mikecz Dániel és Tóka Gábor közreműködésével azt vizsgáltuk, hogy az ellenzéki pártok miért reagáltak rosszul Magyar Péter megjelenésére. Most a Fidesz következik.

A hibákat etikusan csak válságkezeléssel lehet jól kezelni

– jelentette ki Zsolt Péter szociálpszichológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója. Ha tehát hibát követünk el az életeben, valaki pedig erre felhívja a figyelmünket, akkor úgy járunk el helyesen, ha elismerjük a hibát, és azt mondjuk, hogy azon javítani fogunk. A hiba elismerése nem alárendelődés, megalkuvás, amennyiben elhiszi a nyilvánosság, hogy azt helyre akarjuk és tudjuk hozni. Az önbizalom hiánya sodorja a politikust trükkök kereséséhez.

Ugyanez érvényes arra az esetre is, amikor Magyar Péter például a gyermekvédelmi intézmények alulfinanszírozottságára hívja fel a figyelmet, és erre az ő lejáratása a válasz – hangsúlyozta Zsolt Péter. Ha konkrétan azt kifogásolja, hogy nem találni a társadalomban az EU-ból származó pénzeket, mert azok magánvagyonokban landoltak, akkor a másik fél kisiklatja a vitát, ha azzal vág vissza, hogy „te meg vered a feleséged”. Ez két különböző sík. A vitáknak azonos síkokon kell végbemenniük:

társadalmi kérdéseket társadalmiakkal, magánéletieket magánéletiekkel lehet ütköztetni.

Ez a feltétele az értelmes és etikus párbeszédnek, máskülönben infantilis, sehová se vezető veszekedés tanúi lehetünk.

Lehet azt mondani – tette hozzá Zsolt Péter –, hogy a pillanat uralása mindennél fontosabb, de ez a nárcisztikusság patológiája. Nem a pillanatot kell uralni, hanem meg kell beszélni, mi a probléma.

A Fidesz alapvetően rosszul kezeli a „Magyar Péter-jelenséget” – vélekedett a kutatási igazgató. Egyébként is:

Magyar Péter egy személy. Azt, hogy jelenséggé vált, maga a Fidesz kormányzása szülte.

Más kérdés, hogy a Magyar Péterrel szemben alkalmazott technika sokszor bejött a Fidesznek – jegyezte meg Zsolt Péter. Most azért nem sikeres, mert korábban túl sokszor vetették be, és talán mára elhasználódott, másrészt a társadalomban felhalmozódtak a problémák, amit már nem lehet elintézni azzal, hogy más síkra viszik a kommunikációt. Harmadrészt nem sikeres a technika Magyar Péter politikai innovációi miatt sem.

Juhász Attila politikai elemző szerint sokszor láthattuk már a Fidesztől: ha olyan szituációba kerül, amikor más irányít, valamilyen külső szereplő váratlan helyzetbe állítja, akkor – a hatalmas kommunikációs gépezete ellenére – el tud bizonytalanodni, meghátrál, vagy hosszú ideig keresgéli, milyen fogást találhat az ellenfelén. Az EU-ban, ahol szintén nem a Fidesz irányít, Orbán Viktornak teljesen vissza kellett lépnie a vétópolitikájából. Nagyon határozottan megmondták neki, nem teheti meg, hogy nem szavazza meg az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket. Itthon aztán erről nagy hallgatás volt a fideszes médiában.

Hasonló játszódott le a közelmúltban a kegyelmi botrány, utána Magyar Péter esetében. A Fideszben először hallgattak, próbáltak nem tudomást venni róla, majd különböző módokon igyekeztek lejáratni – sorolta Juhász Attila. Végül elővették a magánéleti szálat, ezzel azonban csak ismertebbé tették Magyar Pétert. A családi konfliktus ugyanis olyan bulvárelem, ami a közvéleményt különösképpen érdekli.

Attól kezdve mindenki odafigyelt az ügyre, olyanok is, akik egyébként nem foglalkoznak politikával.

Ennek révén sokkal többen értesültek Magyar Péter mondandójáról, így arról is, hogy mi hangzott el azon a bizonyos hangfelvételen, amelyiken volt felesége, Varga Judit előző igazságügyi miniszter szavait rögzítette. Sok járulékos információ eljutott az emberekhez, amit a Fidesz nem feltétlenül akart, hogy eljusson – közölte Juhász Attila.

Mindez oda vezetett, hogy egy idő után a Fideszben is felismerték, már nem lehet rövid úton lezárni a Magyar Péter-ügyet. A Fidesz stratégiát váltott, a cél most már a kár minimalizálása. A kormánypárt – mondta a politikai elemző – azt tette, amit ebben a helyzetben tehetett: védte a saját törzstáborát.

A Fidesz minden lépése a mai napig arra irányul, hogy Magyar Péter pártja tőle vegye el a legkevesebb szavazót.

Úgy tűnik, hogy ebben hatékony a Fidesz – utalt Juhász Attila a Medián felmérésére, amely szerint a Tisza Párt támogatóinak csak 13 százaléka kerül ki a volt fideszes szavazók közül. Olyan választókról van szó, akik a kormánypárt szavazótáborának a peremén helyezkedtek el, 2022 után pedig – a gazdasági válság és más okok miatt – már lemorzsolódtak a Fideszről. A Tisza Párthoz sokkal többen érkeztek máshonnan, a Fidesz törzstáborvédő taktikája működni látszik. A más pártokhoz képest lényegesen nagyobb számú törzstábort a Fidesz olyan erősen magához kötötte, hogy azt nehéz elvenni tőle – állapította meg Juhász Attila. A kormánypárt semmi másra nem törekszik, csak arra, hogy ezeket a választókat megtartsa, és elérje, hogy június 9-én elmenjenek szavazni.