népszerűség;ZRI Závecz Research Kutatóintézet;EP-választás 2024;

Závecz Research: Magyar Péter pártjának már másfél millió szavazója van, az EP-listája a második a Fideszé mögött

Már a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki alakulat.

A Fidesz-KDNP EP-listájának 28 százalékos a támogatottsága a teljes népességen belül, ami hozzávetőlegesen 2,2 millió szavazót jelent. Orbán Viktor és Semjén Zsolt pártszövetsége mögött a Magyar Péter fémjelezte  Tisza Párt 19 százalékon áll, azaz 1,5 millió fő támogatását élvezi – derül ki abból a felmérésből, amelyet a ZRI Závecz Research Intézet készített május 2-10. között az RTL megbízásából.

Az EP-listák népszerűségi sorrendjében a harmadik a DK-MSZP-Párbeszédé a választókorú népesség 12 százalékának a támogatásával, ami egymillió fős szavazótábort jelent. A Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum Mozgalom 4-4 százalékot tudhat magáénak körülbelül 300-300 ezer támogatóval. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékon áll, 150-150 ezres szavazótáborral, a Márki-Zay Péter vezette  Mindenki Magyarországa Néppárt és a Vona Gábor-féle Második Reformkor Párt 1-1 százalékot érhet el a közelítőleg 100-100 ezer szavazójával.

Ami a biztos választási részvételt ígérők körét illeti, a Fidesz-KDNP EP-listája 39, a Tisza Párté 26, a DK-MSZP-Párbeszédé pedig 17 százalékon áll. Rajtuk kívül csak a Mi Hazánk Mozgalomnak lehet esélye képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe a 6 százalékos támogatottsággal.

A Závecz Research április első felében a Fidesz-KDNP EP-listáját a teljes népességben még 25, a biztos szavazók körében 33 százalékon mérte. Akkor még a DK-MSZP-Párbeszédé volt a második hely 18, illetve 26 százalékkal, a Tisza Párté pedig a harmadik a 11, illetve 14 százalékkal.