Ukrajna;Szijjártó Péter;Európa Tanács;

Európa egyetlen békepárti kormányának külügyminisztere megvétózta, hogy beleírják az Európa Tanács határozatába az ukrán béketervet

Szijjártó Péter hiányolta a koncepciót, de még az ukrán elnök nevét is sikerült elírnia.

„Most 75 éves az Európa Tanács. Ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett” - közölte egy pénteki Facebook-posztban a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt hangoztatta, a fegyverszállítások és a nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha mindegyik háborúzó fél ott ül az asztal körül - vélekedett.

Ezt követően azzal folytatta, hogy az Európa Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zeneszkij (sic!) elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez az Orván-kormány számára elfogadhatatlan. Indoklásként azt hozta fel, hogy mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. 

„Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat” - zárta posztját Szijjártó Péter. A miniszter bejegyzéséből az nem derült ki, hogy pontosan mely országok béketerveit látta volna szívesen a dokumentumban.