Budapest;Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;Szentkirályi Alexandra;önkormányzati választás 2024;

Publicus Intézet: Karácsony Gergely akkor is győzne, ha Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalép egymás javára

Ha Szentkirályi szállna ki a versenyből, akkor Karácsony 47 százalékra, Vitézy pedig 36-ra számíthatna.

Magabiztosan vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, DK, Momentum) a Publicus Intézet felmérése szerint: az összes megkérdezett 46 százaléka szavazna rá a június 9-i önkormányzati választáson. Őt 23 százalékos támogatottsággal követi az LMP és civilek jelöltje, Vitézy Dávid. A kormánypárti Szentkirályi Alexandra a megkérdezettek 19 százalékának szavazatára számíthatna, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben induló Grundtner András pedig 3 százalékban bízhat. Szentkirályi lemaradása még markánsabb annak fényében, hogy a bizonytalanok táborából 27, illetve 29 százalékos „utánpótlás” jöhet még Karácsonynak és Vitézynek, a fideszes jelöltre viszont csak a hezitálók 4 százaléka voksolna – derül ki a felméréséből, amely május 6-a és 10-e között, Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055 fő telefonos és online hibrid megkérdezésével készült.

Szentkirályi hátrányánál is figyelemre méltóbb az: a felmérés szerint nem veszélyeztetné Karácsony Gergely győzelmét az sem, ha – miként azt sokan elképzelhető forgatókönyvnek tartják – visszalépne két nagy riválisának egyike.

A kutatás szerint ha a fideszes jelölt szállna ki a versenyből, akkor Karácsony 47 százalékra, Vitézy pedig 36-ra számíthatna. Érdekesség, hogy a felmérés szerint Szentkirályi kiszállása esetén a fideszes szavazók jó része, 63 százaléka hajlandó lenne Vitézyt támogatni. Magyar Péter Tisza pártjának szimpatizánsait erősen megosztaná ez a helyzet, 53 százalékuk adná voksát Karácsonynak, 40 százalékuk pedig Vitézynek.

Vitézy visszalépése esetén még simább győzelem nézhet ki a felmérés alapján a jelenlegi főpolgármesternek. Ebben a felállásban 53 százalékos támogatottságot mért neki a Publicus, míg Szentkirályi csupán 25 százalékra „erősödne” Vitézy hátralépésével. A jelek szerint a Tisza-párt támogatói nem szívesen voksolnának a fideszes jelöltre: a kampányát a gyurcsányozásra építő Szentkirályi Magyar Péter híveinek alig 7 százaléka voksolna.