Legfőbb Ügyészség;Kálmán Olga;Polt Péter;Dobrev Klára;Sulyok Tamás;

Dobrev Klára átadta bizonyítékait az ügyészségnek Sulyok Tamásról

Szerinte a köztársasági elnöknek le kell mondania.

Zömmel DK-s és párbeszédes aktivisták, illetve újságírók gyűrűjében tartott sajtótájékoztatót a Legfőbb Ügyészség épülete előtt Dobrev Klára azután, hogy is leadta azokat a papírokat, amelyekkel bizonyítani akarja, hogy Sulyok Tamás még ügyvédként bűncselekményt elkövetve külföldiek kezére játszott át földterületeket.

Az ellenzéki politikus a Magyar Péteréhez ügyészségei jelenéseihez hasonló hangulatú sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem tartott sokáig a dokumentumok átadása, mert nem beszélgetni jöttek, de arra kérte a vádhatóságot, hogy írásban is vegyék át, amit hozott, mert Polt Péter ügyészségében nem bízik. A dokumentumokat a párt több példányban fénymásolta, ezeket Kálmán Olga frakciószóvivő kiosztotta a helyszínen.

Dobrev Klára meg van győződve arról, hogy Sulyok Tamás bűncselekményeket követett el, függetlenül attól, hogy az ügyészség mit kezd a leadott dokumentumokkal. Szerinte Sulyok Tamásnak le kell mondania. Azt fejtegette, hogy Novák Katalin nem követett el bűncselekményt, mégis lemondott, akkor Sulyok Tamásnak pláne le kell mondania, mert alkalmatlan arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse. 

Szerdán lapunk is beszámolt a DK EP-képviselőjének és EP-listavezetőjének a sajtótájékoztatójáról. Dobrev Klára azt állította, hogy a köztársasági elnök még ügyvédként a földmaffia figurájaként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A politikus azt hangoztatta, magyar föld törvényellenesen külföldiek kézbe adása az mindig is bűncselekmény volt, de 2014-ben éppen az Orbán-kormány tette külön tényállássá a büntető törvénykönyvben ezt a magatartást.

Állítása szerint a magyar föld külföldi kézre játszása általában strómanok által kötött úgynevezett zsebszerződéseken keresztül történt. A módszer az volt, hogy ne ugyanaz az ügyvéd írja alá a földdel kapcsolatban az összes iratot, ezért az egyik az ajándékozást a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot ellenjegyezte. Ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás.

A Sándor-palota a vádak ismertetését követően közleményben reagált, azt írva, Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, és ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. „Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja. A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket” - jelezték.