kizárás;AfD;Identitás és Demokrácia;

Itt a vége, kizárták az AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból

Marine Le Pen unta meg a németeket. 

A sorozatos botrányok hatására kizárták az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőit a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból az Európai Parlamentben.

A tagok többsége megszavazta a képviselőcsoportot vezető Marco Zanni ezzel kapcsolatos indítványát, csak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az észtek voksoltak az AfD maradása mellett. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője kedden jelentette be: nem kíván többé egy frakcióban ülni az AfD képviselőivel az EP-listavezetője, Maximilian Krah újabb botrányos kijelentése után Adolf Hitler egykori félkatonai szervezetéről, az SS-ről.

Mint megírtuk, a döntés az évek óta frakció és érdemi befolyás nélkül tengődő Fidesz EP-képviselői csoportjának kedvezhet, a másik szélsőjobboldali EP-frakcióban az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) között ugyanis olyan pártok politikusai ülnek, amelyek Orbán Viktor alakulatától eltérően Ukrajnát támogatják Oroszországgal szemben, és nem fordítva. Maga Orbán Viktor korábban még úgy nyilatkozott, hogy az ECR-ben képzeli el a Fidesz jövőjét a június 9-i EP-választás után.