Alkotmánybíróság;összeférhetetlenség;Dobrev Klára;Sulyok Tamás;

Dobrev Klára: Sulyok Tamás megszegte az összeférhetetlenségi szabályokat, jogtalanul vett fel több mint 150 millió forintot

Éppen ezért újabb feljelentést tesz.

Sulyok Tamás 2019-ig ügyvédként ténykedett és kézbesítési megbízottja volt egy osztrák cégnek, amikor hivatalban lévő alkotmánybíró volt – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) - Magyar Szocialista Párt (MSZP) - Párbeszéd szövetség európai parlamenti listavezetője.

Dobrev Klára szerint egyértelműen összeférhetetlenség merül fel az ügyben. Szavai szerint az államfő 2014. november 13-a és 2016. február 15-e között úgy volt kézbesítési megbízottja a földmutyit bonyolító Agronómia Kft.-ből kiváló Botanic Gardennek, hogy közben alkotmánybíró lett, majd 2016. február 15-től a testület elnökhelyetteseként dolgozott. 

Az ellenzéki politikus szerint ez súlyos összeférhetetlenség, mivel a vonatkozó törvény értelmében egy alkotmánybíró nem pusztán ügyvédi tevékenységet, hanem semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytathat.

Szerinte a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a második cég esetében Sulyok Tamás úgy lett kézbesítési megbízott, hogy már alkotmánybíróvá választották. Dobrev Klára jelezte, az összeférhetetlenség fennállása alatt alkotmánybíró nem vehet fel fizetést, sőt, nem is járhat el alkotmánybíróként. Márpedig Sulyok Tamás nemcsak, hogy kézbesítési megbízott volt 2016 februárjáig, hanem ügyvéd is volt 2019. október 4-ig. Ezeket az összeférhetetlenségeket Sulyok Tamásnak tíz napon belül meg kellett volna szüntetnie, és ezt nem tette meg – ismertette.

Úgy véli, súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy éveken keresztül olyan alkotmánybírósági határozatok születtek, amelyekben Sulyok Tamás alkotmánybírónak nem szabadott volna részt vennie és szavaznia, mert a törvény szerint nem járhatott volna el alkotmánybíróként. Ez pedig súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel. Lehetséges, hogy határozatok százai kompromittálódtak vagy érvénytelenek – ismertette.

A politikus jelezte,

az összeférhetetlenségi okok fennállása alatt Sulyok Tamás nem részesülhetett volna juttatásokban – holott a párt számításai szerint 153,6 millió forinthoz jutott hozzá ily módon. 

Mindez nem pusztán erkölcsi kérdés, hanem felveti a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúját és a hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúját – vélekedett.

Dobrev Klára közölte, levelet írt az Alkotmánybíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesének, hogy követelje vissza ezt az összeget az államfőtől. Emellett feljelentést tesz a legfőbb ügyészségen is. – Egy szó, mint száz: az államfőnek le kell mondania, hiszen nem lehet a Magyar Köztársaság elnöke egy olyan köztörvényes bűnöző, aki bűncselekményeket követett el. Nem lehet a köztársaság elnöke egy olyan ember, aki a földmaffia érdekében, a földmaffia egyik figurájaként dolgozott évtizedeken keresztül, majd alkotmánybírói esküjét megszegve ezt a munkát tovább folytatta – összegzett, majd megjegyezte, nem emlékszik, hogy Magyarország történelmében ilyesmire lett volna példa.

A DK politikusa csütörtökön egyébként azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a köztársasági elnök bűncselekményt követett el, amikor szerinte a kétezres évek elején részt vett abban, hogy egy 103 hektáros csongrádi földterület a törvényi tilalom ellenére osztrák kézbe kerüljön. A Sándor-palota ezt követően közleményben közölte, Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, és ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Az elnöki hivatal egyben jelezte, jogi lépéseket tesz.