háború;halottak;légicsapás;Rafah;izraeli-palesztin konfliktus;

Rafahi menekülttáborra mért légicsapást Izrael, legkevesebb 35-en meghaltak

Válaszul arra, hogy a Hamász  vasárnap rakétákat lőtt ki Tel-Avivra.

Legkevesebb 35 ember meghalt meg a dél-gázai Rafahban, miután Izrael légicsapást mért  egy menekülttábor ellen, röviddel azután, hogy a palesztin szélsőséges Hamász több hónap után először újra rakétákat lőtt ki Tel-Avivra - írja a CNN.

A hírtelevízió a gázai hatóságokra és a helyi orvosokra hivatkozva azt közölte, hogy a támadás egy olyan menekülttábort ért, amelyet az izraeli hadsereg (IDF) korábban biztonságos zónaként jelölt meg. Az IDF azzal indokolta a támadást, hogy a térségben volt egy katonai támaszpont, ahol az IDF által „precíznek” nevezett légicsapásban  a Hamász két magas rangú tisztviselője is életét vesztette. Egyikük egy bizonyos Jasszin Rabia, aki állításuk szerint a Hamász júdeai és szamáriai vezetésének parancsnoka volt, a másik pedig az egyik helyettese, Khaled Nagar volt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a légicsapásban meghaltak és sebesültek többsége nő és gyerek volt. A közösségi médiában megosztott felvételek tanúsága szerint a menekülttábor lángokban állt a támadás után. Egy, a CNN által látott videófelvételen égő, sátorszerű építmények láthatók. A Hamász az amerikai kormányt és személyesen Joe Biden elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, Izrael nem hajtotta volna végre az akciót amerikai támogatás nélkül, és anélkül, hogy „zöld utat kapott volna Rafah lerohanásához, annak ellenére, hogy a város túlzsúfolt volt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült állampolgárokkal”.

A ciszjordániai Palesztin Hatóság a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását sürgette. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) rémületét fejezte ki a légicsapást követően, s jelezték, az eset ismét arra világít rá, hogy az emberek sehol sincsenek biztonságban. Mint ismert, a dél-gázai Rafah városában menekültek százezrei gyűltek össze, miután az övezet többi részét Izrael gyakorlatilag porig rombolta.

Nem ez volt az egyetlen izraeli légicsapás a közelmúltban. Az észak-gázai Dzsabalia városát ugyancsak támadás érte. Helyszíni orvosok szerint legkevesebb négy ember meghalt, további négy életét vesztette, többek állapota pedig még mindig ismeretlen. A légicsapás egy lakóépületet ért.

Az izraeli katonai tisztviselők 360 humanitárius segélyszállító teherautót engedtek be Gázába vasárnap, ellenőrzéseket követően. Közülük 126 teherautónyi rakomány Egyiptomból érkezett. A segélyszervezetek dolgozói és az ENSZ tisztviselői ugyanakkor többször is figyelmeztettek arra, hogy a Gázában kibontakozott humanitárius katasztrófa a bombázások mellett nagyrészt amiatt alakult ki, mert Izrael nagy mértékben akadályozza az enklávéba érkező szárazföldi szállítmányok célba juttatását.

A CNN szerint közben egyébként a túsztárgyalások is tovább zajlottak, megegyezés azonban most sem született.

Mint beszámoltunk róla, a Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszam Brigádok közölte, hogy „nagy rakétatámadást” indított vasárnap Tel-Aviv ellen, az izraeli hadsereg megszólaltatta a légvédelmi szirénákat a város központjában, figyelmeztetve az esetleges csapásokra. A közlemény szerint az izraeli nagyvárosra kilőtt rakétákat „a civilek elleni cionista mészárlásokra” adott válasznak szánták.