Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;Medián;Szentkirályi Alexandra;önkormányzati választás 2024;

Medián: Karácsony Gergely fölényesen vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében, Szentkirályi Alexandra a második

A következő főpolgármesternek igencsak megosztott fővárosi közgyűléssel kell számolnia.

Karácsony Gergely fölényesen vezet, Szentkirályi Alexandra pedig továbbra is második a főpolgármesteri versenyben – derül ki a Medián legfrissebb, a HVG megbízásából készült felméréséből.

A kutatás eredményei szerint a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között,

a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna.

Nemrég a Publicus Intézet is arra jutott, hogy magabiztosan vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében Karácsony Gergely, miután az összes megkérdezett 46 százaléka szavazna rá a június 9-i önkormányzati választáson. Mint megírtuk, a május 6-a és 10-e között készült kutatás szerint őt 23 százalékos támogatottsággal követi az LMP és civilek jelöltje, Vitézy Dávid. A kormánypárti Szentkirályi Alexandra a megkérdezettek 19 százalékának szavazatára számíthatna, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben induló Grundtner András pedig 3 százalékban bízhat. Szentkirályi lemaradása még markánsabb annak fényében, hogy a bizonytalanok táborából 27, illetve 29 százalékos „utánpótlás” jöhet még Karácsonynak és Vitézynek, a fideszes jelöltre viszont csak a hezitálók 4 százaléka voksolna.

A főpolgármesterrel való elégedettség sem változott az elmúlt egy hónapban, a Medián felmérése alapján a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, és csak 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

A kutatásból az is kiderült, hogy markáns ellenzéki többség van a fővárosban, ám az ellenzéki voksok számos lista között oszlanak meg, így a felmérés pillanatában a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra, 31 százalék voksolna rá. A főpolgármester által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza listájára 16, a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Donáth Anna által vezetett Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradt. Mindez azt jelenti, hogy

a következő főpolgármesternek jelen állás szerint egy igencsak megosztott fővárosi közgyűléssel kell számolnia.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mire lehet majd szavazni,

 • az egyéni képviselői voksot a válaszadók 13 százaléka tudta magától felidézni,

 • a fővárosi listás szavazatot mindössze 3 százalék, 

 • további 13 százalék az aránya azoknak, akik mindkét szavazási lehetőséget meg tudták említeni,

 • 68 százalék azonban csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában,

 • és valamivel többen válaszoltak helyesen, amikor nem spontán módon, hanem egy felkínált listából kellett kiválasztani azokat, amelyekre majd szavazni lehet, ekkor 36 százalék jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, 20 pedig a fővárosi közgyűlésit.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy az öt szavazólap közül melyiket tartják a budapestiek a legfontosabbnak:

 • 41 százalék a főpolgármesterit,

 • 34 százalék az európai parlamentit,

 • 9 százalék a polgármesterit,

 • 7 az egyéni kerületi képviselőit,

 • 2 a fővárosi közgyűlésit jelölte meg,

 • míg 7 százalék nem tudott dönteni a kérdésben.

A Medián és a 21 Kutatóközpont 2024. május 17-e és 22-e között 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdezett meg az omnibuszfelmérésben.