Európai Bizottság;Varga Mihály;Johannes Hahn;déli határszakasz;

Az Európai Bizottság cáfolta Varga Mihály bejelentését, az uniós költségvetési biztos júniusban Budapestre látogathat, de nem készül elmenni a határkerítéshez

„Ez nem tartott sokáig…” – jegyezte meg a pénzügyminiszter, aki korábban még azt taglalta, szerinte a látogatás az első lépés abba az irányba, hogy az EU nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből.

Varga Mihály pénzügyminiszter szavait kijavítva az Európai Bizottság közölte, Johannes Hahn június második felében valószínűleg ellátogat Magyarországra, de a tárcavezető állításával ellentétben nem áll szándékában a határ menti régiók megtekintése – írja a Szabad Európa.

Az ügy előzménye, hogy Varga Mihály az Indexnek arról beszélt, az EU költségvetési biztosa – korábbi meghívását elfogadva – júniusban meg fogja tekinteni Magyarország déli határszakaszát. Sőt, a portálnak nyilatkozva a pénzügyminiszter kijelentette, a látogatás az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből.

Johannes Hahn ugyanakkor az illetékes bizottsági szóvivő útján egy nappal később cáfolta, hogy szándékában állna a déli határ meglátogatása. Emlékeztetett rá, hogy Varga Mihály meghívására, a közelgő magyar EU-tanácsi elnökségre való tekintettel elvileg kész június második felében Budapestre utazni, hogy megbeszéléseket folytasson az EU következő többéves keretköltségvetéséről.

„Az esetleges budapesti látogatástól eltekintve Hahn biztosnak nem áll szándékában határtérségbe utazni”

– pontosított az Európai Bizottság.

A Szabad Európa cikkét kedden maga Varga Mihály is megosztotta a Facebook-oldalán, a hírt úgy kommentálva,

„ez nem tartott sokáig…”

„Johannes Hahn, uniós biztos elfogadta a meghívásom, de csak Budapestig hajlandó eljönni, a vita tárgyát képező déli határkerítéshez már nem. Schengeni határról van szó, ahol több ezer magyar határőr, rendőr dolgozik nappal és éjjel azért, hogy az Európai Unió területére senki ne lépjen be illegálisan. Bízom a további egyeztetésben, hátha mégis lesz mód a személyes bemutatásra” – írta a pénzügyminiszter.

Johannes Hahn tavaly májusban is ellátogatott Budapestre, akkor Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta, és a megbeszélésen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Bóka János jelenlegi európai ügyekért felelős miniszter is jelen volt.