civilek;fővárosi kormányhivatal;Pécsi Törvényszék; NER;Balatonaliga;kikötőépítés;Club Aliga;Aligai Fürdőegyesület;használatbavételi engedély;

Zárt körű ünnepségen avatják fel a balatonaligai kikötőt, miközben az építkezés jelenlegi is per alatt áll

Zárt körű ünnepségen avatja fel a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot Kft. a balatonaligai kikötőt pénteken délután, a rendezvényre csak a helybeliséget igazoló lakcímkártyával, illetve birtoklappal lehet bejutni, az esemény nem sajtónyilvános – derült ki Takács Károly polgármester Facebook-posztjából.

A bejegyzésből azonban kimaradt, hogy – a Club Aliga többi beruházásához hasonlóan – a nagy vihart kavart kikötőépítés jelenleg is per alatt áll:

a Pécsi Törvényszék éppenséggel jövő hétfőn dönt a használatbavételi engedély érvényességéről.

Ezt a grémium tavaly év végén egyszer már megsemmisítette, s új eljárásra kötelezte a fővárosi kormányhivatalt, ami persze, ahogyan minden eddigi alkalommal, ismételten megadta az engedélyt a Pro Motnak. Június 7-én, jövő pénteken pedig a vízjogi üzemeltetési engedélyről dönt a törvényszék, a pert az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság ellen indították – ahogyan a kormányhivatal ellen is – a balatonaligai tópartot féltő civilek, az Aligai Fürdőegyesület (AFE).

Lapunkban évek óta folyamatosan nyomon követjük, hogy az AFE hogyan próbálja megakadályozni a Club Aliga teljes átépítését és kiárusítását: a civilek szerint ugyanis a helyiek ismét elveszítik majd a rendszerváltásig lezárt, azóta viszont szabadon használt tópartjukat. A Club Aliga tulajdonosa, a Pro-Mot Kft., mely több Fidesz-közeli oligarcha kezén át került jelenlegi tulajdonosához, a NER új csillagának számító, a leginkább az új zuglói városközpont építésével a hírekbe került Balázs Attilához. Aki kihasználva, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a projektet,

mentesítve ezzel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól, a 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, míg a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette.

Miután a civilek rendre sikerrel támadták meg a különböző engedélyeket a bíróságon, a kormány tavaly szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet, mely közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik, vagyis szinte ellehetetlenítette a beruházást ellenzőket, hogy jogi úton küzdjenek partjukért – az egyesület az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve, a testület állapítsa meg, hogy a rendelkezés ellentétes az alaptörvénnyel.

Az AFE március közepén figyelemfelhívó sétát tartott az elvileg még nyitott, ám már sorompóval és kerítéssel elzárt partszakaszon, a régi Aliga II-n. Az eset miatt a Pro Mot birtokvédelmi eljárást kezdeményezett az egyesület ellen a siófoki jegyzőnél, majd miután utóbbit összeférhetetlenség miatt a somogyi kormányhivatal kizárta, az ügy a balatonföldvári jegyzőhöz került. A Club Aliga tulajdonosa emellett feljelentést tett rongálás és garázdaság miatt az AFE két vezetője, Fülöp Balázs elnök és Bukovszki András elnökhelyettes ellen – éppen utóbbi miatt állt meg az összeférhetetlenség Siófokon, ugyanis képviselő Balatonvilágoson, mely a siófoki közös jegyzőség tagja –, állítva, hogy az AFE tagjai megrongálták és lebontották a partszakaszt lezáró kerítést, illetve jogtalanul készítettek fotókat és videókat a helyszínen. Válaszul a fürdőegyesület szintén birtokvédelmi eljárást indított, arra hivatkozva, hogy a Pro Mot beadványában maga ismerte el, hogy lezárta a több, mint fél kilométer hosszan elnyúló területet, noha erre a part menti sávban az országos és a helyi törvények miatt nem lett volna joga.

Nyithat a vízi élménypark

Hiába kérte a képviselő-testülettől Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese, hogy falugyűlésen tárgyalják meg a település előtti vízfelületre tervezett vízi élménypark kérdését, a Takács Károly polgármester vezette grémium múlt heti ülésén – ahogyan erről elsőként a Mérce beszámolt – a kérvényezett három év helyett egyelőre egy évre engedélyezte a B. Á. B. Numberone Go Kft. számára a projektet, vagyis a vízi élménypark már az idén nyáron fogadhat vendégeket.

– Noha a hajózási hatóság már márciusban elküldte az önkormányzatnak az élménypark terveit, a polgármester ezeket nem adta tovább a képviselőknek – mondta lapunknak Bukovszki András, a helyi vízpartért küzdő Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese. – Mivel csak egy strandunk van, nem mindegy, mekkora vízfelületet lehet használni, illetve mi lesz a part előtt a Balatonban – tette hozzá.

Mint arról a Népszava korábban helyszíni riportban is beszámolt, a balatonvilágosi képviselő-testület tavaly júliusi ülésén visszavonta a település strandja előtti vízfelületen vízi élményparkot létesíteni akaró cégnek kiadott engedélyeit, így ezzel egyelőre biztossá vált, nem valósulhat meg a projekt, melyért évi 1,3 millió forint bérleti díjat fizetett volna a vállalkozás. Az akkori ülésen némi meglepetésre és Takács Károly bosszúságára az eddig a faluvezetővel szavazó képviselők egyike a helyi ellenzék mellé állt, melynek így először sikerült megvétózni egy olyan beruházást, mely komoly lakossági és nyaralótulajdonosi tiltakozást váltott ki. Ugyanis a 2022 decemberében alapított cég – melynek egyik tulajdonosa a hajdani válogatott labdarúgónak, a felcsúti Puskás Akadémia jelenlegi technikai vezetőjének, Pető Zoltánnak a fia – az eredeti megállapodásban rögzített 7 ezer helyett 19,5 ezer négyzetméteres pályát alakított ki, ráadásul nem is az önkormányzati strand előtti vízfelületen, hanem úgy két tucatnyi parti villa előtt.

Az akkori változathoz képest a tervek mostanra módosultak, finomodtak: kisebb lesz a lezárt terület, mederbe vert facölöpök helyett bóják határolják a 35 ezer négyzetméteres, vagyis 3,5 hektáros területet, melyen stég, óriás felfújható hinta, viaszos focipálya, úszó röplabdapálya és játékkölcsönző kap helyet, emellett egy, a strandtól 350 méterre fekvő, közel 1,5 hektáros vízi sportpályát alakítanak ki, a belépő – a hírek szerint – egy órára 17 ezer forint lesz.