Fidesz;Budapest;visszalépés;főpolgármester-jelölt;Szentkirályi Alexandra;

„Szentkirályi Alexandra súlytalan, így könnyen feláldozható volt”

Novák Katalin és Varga Judit után négy hónap alatt ő volt a harmadik nő, akit a Fidesz levett a sakktábláról. Új kampány kezdődik, Orbán Viktor pártja számára az számára az a legfontosabb, hogy Karácsony Gergely ne tudjon újrázni.

Az elején tudni lehetett, hogy Szentkirályi Alexandra sorsa a visszalépés lesz – kommentálta lapunknak a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének péntek reggeli bejelentését Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző. – A kormánypártok láthatóan egy súlytalan, könnyen feláldozható valakit kerestek, akivel ezt meg lehetett csinálni, a jövője szempontjából nem oszt, nem szoroz, hogy le kell lépnie a színről.

Az elemző szerint inkább az volt a meglepő, hogy a ilyen sokáig, tulajdonképpen az utolsó pillanatig vártak a bejelentéssel – a visszalépések határideje pénteken délután 4 órakor járt le –, hiszen Szentkirályi kampányán is látszott, hogy nem teljes erővel zajlott, inkább csak kampányolgatásról beszélhetünk az esetében.

– Sokan úgy gondolják, a Fidesz számára arcvesztés, hogy nem lesz főpolgármester-jelöltje, ahogyan az is az lett volna, ha Szentkirályi csak a harmadik helyen végez, szerintem viszont ennek nincs jelentősége: az öt fővárosi szavazólapon négyen ott lesznek a kormánypártok, ráadásul Vitézy Dávid is eladható a támogatott jelöltjükként – folytatta Szentpéteri Nagy Richard. – Ráadásul a visszaléptetéssel Karácsony Gergelyt hozták nehéz helyzetbe, s a Fidesz számára az a legfontosabb, hogy ő ne tudjon újrázni. Annyi bizonyos, a választásig hátralévő időszakban új kampány kezdődik, s kérdés, Vitézy és Karácsony közül ki hibázik még esetleg, illetve a mögöttük állók hogyan tudnak majd mozgósítani vasárnap. Ráadásul talán a főpolgármester-választás szól a legkevésbé a pártokról, sokak számára az indulók személye a fontosabb, s emiatt Vitézynek van esélye a győzelemre.