Csehország;EP-választás 2024;

Andrej Babis pártja szerezte meg az EP-mandátumok többségét Csehországban

Az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO), Andrej Babis volt kormányfő pártja szerezte meg az EP-mandátumok többségét 26 százalékkal Csehországban, szűken megelőzve a Spolu kormánykoalíciót (ODS, TOP 09, KDU-CSL), mely a szavazatok 22 százalékot kapta – írja a Politico.

Az ANO így hét, a Spolu pedig hat képviselőt küldhet az EP-be.

Az MTI összefoglalója szerint a csehországi EP-választáson az idén az arra jogosultak 36,45 százaléka vett részt, ami rekord. Öt éve a részvétel 28,72 százalékot tett ki.

A kormánykoalícióhoz tartozó Polgármesterek és Függetlenek (STAN) 8,70 százalékkal egyről kettőre emelte képviselői számát, akárcsak a parlamenten kívüli Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), amely kisebb tömörülésekkel koalícióban indulva 9,56 százalékot kapott, s ezzel két mandátumot mondhat a magáénak az eddigi egy helyett. A kormánykoalíciós Cseh Kalózpárt 6,2 százalékos eredménnyel az eddigi három helyett csak egy képviselőt küldhet ezután az EP-be, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt 5,73 százalékot kapott, és a korábbi kettő helyett csak egy mandátummal fog rendelkezni. Két képviselői helyet szerzett még 10,26 százalékos támogatással a parlamenten kívüli Motoristé-Prísaha mozgalom.