NATO;Szijjártó Péter;Orbán Viktor;Jens Stoltenberg;

Veszélyesnek és feleslegesnek tartja a NATO terveit Szijjártó Péter, de most már ő sem akar tüske lenni a köröm alatt

Kicsit hátrébb állt az agarakkal az Orbán-kormány.

Látványos fordulatot vett Orbán Viktor kommunikációja a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral való közös sajtótájékoztatóján. A találkozóra azt követően került sor, hogy felmerült, egyre nagyobb az elégedetlenség a katonai szövetségben Magyarországgal szemben, amiért nem viselkedik szövetségesként és folyamatosan keresztbe tesz például Ukrajna megsegítésével kapcsolatban.

Mint beszámoltunk róla, a miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország tudomásul veszi, hogy a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Hálásak vagyunk – folytatta –, hogy minden NATO-körben kifejthettük álláspontunkat, azt azonban be kell látnia Magyarországnak: nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Magyarország világossá tette, nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek – bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől – a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések – tette hozzá.

Tekintettel arra, hogy a kormányfő ezidáig büszkén hirdette, hogy „mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt”, az éles stílusváltást valahogy meg kellett magyarázni, ezt Szijjártó Péter, az orosz hackertámadás után három hónappal Barátságért kitüntetéssel ékesített külgazdasági és külügyminiszter meg is tette. „Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét. A NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, mi ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartjuk. Mivel azonban 31 NATO-tagállam ezt másként gondolja, ezt megakadályozni nem tudjuk” - kezdte gondolatmenetét.

Úgy folytatta, a legfontosabb cél és feladat most az, hogy garanciát kapjunk arra, hogy magyar katonáknak ne kelljen részt vennie ebben a misszióban, hogy magyar területen ne kerüljön sor semmilyen háborús történésre, és hogy magyar adófizetők pénzét ne használják fel a misszió finanszírozására. Azt nem tette hozzá, hogy ez soha fel sem merült a katonai szövetségben.

Persze mindennek ellenére egy kis félelemkeltés azért most is belefért: „A háborús eszkaláció veszélye súlyosabb, mint bármikor korábban. Folyamatos küzdelemre kell számítani annak érdekében, hogy Magyarország biztonságát meg tudjuk őrizni, és hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból. Vasárnap ehhez nagy megerősítést kaptunk, hiszen soha korábban egyetlen párt sem kapott annyi szavazatot az európai uniós parlamenti választásokon, mint amennyien a békepárti politikát támogatták vasárnap” - fogalmazott a tárcavezető.