Oroszország;Ukrajna;háború;béke;Vlagyimir Putyin;

Vlagyimir Putyin bejelentette, milyen feltételekkel vetne véget a háborúnak Ukrajna ellen

Az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldása. a négy megszállt ukrán megye annektálása és még néhány követelés.

Gyakorlatilag kapitulációval felérő feltételek teljesítésére kényszerítené kijevi vezetést Vlagyimir Putyin ahhoz, hogy véget vessen a parancsára 2022. február 24-én elindított háborúnak Ukrajna ellen – derült ki abból a beszédből, amelyet az orosz elnök tartott pénteken, a távollétében tartott svájci békekonferencia előestéjén. 

Vlagyimir Putyin azt követeli, hogy

  • Ukrajna mondjon le a NATO-csatlakozási ambícióiról,

  • szavatolják az orosz fennhatóságot a négy megszállt megye, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja felett, ahonnan az ukrán hadseregnek teljesen ki kell vonulnia,

  • nemzetközi szerződésekben garantálják, hogy ez a négy megye Oroszország része,

  • oldjanak fel minden Oroszország elleni nyugati szankciót.

A kijevi vezetés – írja a Reuters – a maga részéről abszurdnak nevezte az orosz elnök követeléseit. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter úgy nyilatkozott, Vlagyimir Putyin nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon, Ukrajnának mit kell tennie a béke eléréséhez. Az orosz elnöki bejelentés időzítése nem véletlen, a célja nyilvánvalóan az, hogy hiú ábrándnak tüntessen fel mindenféle megállapodást, amely esetleg a svájci békekonferencián születik. Ezen a csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök próbál minél szélesebb körű nemzetközi támogatást szerezni Ukrajnának Oroszországgal szemben.