Fidesz;Lázár János;Hódmezővásárhely;Promenád24;

Lázár János utódját keresi a Fidesz hódmezővásárhelyi lapja

Alighanem totális sokkot okozott, hogy a miniszter által a „legbolondabbnak” nevezett Márki-Zay Péter magabiztos győzelmet aratott. 

„A vásárhelyi Fidesz–KDNP-nek össze kell kapnia magát, és új alapokra kell helyezni a helyi politizálást a későbbi sikerek érdekében” - olvasható a NER helyi lapjának egy cikkében, a Promenád 24-en a Telex beszámolója szerint.

Azt írták, hogy kevesebb mint két év múlva sorsdöntő országgyűlési választás lesz Magyarországon. Éppen ezért arra jutottak, hogy megkeresik a térség új országgyűlési képviselőjét, mivel 2026-ban Lázár János már nem kíván egyéni országgyűlési képviselő lenni.

A lap három potenciális nevet dobott be:

  • Farkas Éva Erzsébetet, Makó fideszes polgármesterét;

  • Szél Istvánt, a vásárhelyi Fidesz elnökét;

  • illetve Tiszlavicz László orvost, egyetemi tanárt, a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének igazgatóját.

Eddig 1800 szavazat érkezett, és vezet az a vélemény, hogy valaki más lenne alkalmas a pozícióra: 861 ember, vagyis 48 százalék gondolta így. Szél István 28 százalékot szerzett, Farkas Éva Erzsébet 16-ot, Tiszlavicz László 8-at. Az nem derült ki, hogy a több mint nyolcszáz szavazó, az olvasók csaknem fele kit ajánlana inkább.

A vasárnapi önkormányzati választásokon Márki-Zay Péter eddigi polgármester 55 százalékos diadalt aratott riválisával, a fideszes Grezsa Istvánnal szemben, aki a szavazatot 38 százalékát gyűjtötte be. A helyi Fidesz problémáit mi sem jelzi jobban, hogy minden egyéni választókörzetben Márki-Zay Péter pártjának jelöltjei nyertek, így a polgármesternek a közgyűlési többséggel sem lesz gondja. 

A Promenád24 nevű fideszes propagandaoldal pár hónappal ezelőtt is az érdeklődés középpontjába került. A Lázár János befolyása alatt működő felület február végén a negyedik legnagyobb közéleti hirdető volt. Ebben az időszakban 2,2-2,5 millió forintot költöttek olyan tartalmak promotálására, amik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter lejáratását célozzák. Ebben azt rótták fel Navracsics Tibornak, hogy túlságosan baráti kapcsolatot ápol Márki-Zay Péterrel. Emiatt a lapban tulajdonrésszel rendelkező Rákay Philip - akit egy korábbi bírósági ítélet szerint lehet kormányjobbágynak nevezni - eladta a maga hányadát.