Orbán-kormány;Fónagy János;Tiborcz István;

Fónagy János megmagyarázta, miért jó üzlet 580 milliárddal kitömni Tiborcz István körét egy kormányzati negyedért

Metrót lehetett volna építeni ekkora összegből, de sebaj.

Május végén lapunk is beszámolt arról, hogy egy három lépésből álló ingatlanmutyi-sorozat keretében az Orbán-kormány 580-600 milliárd forintot pakolhat Tiborcz István és más NER-közeli üzletemberek, például Garancsi István, Hernádi Zsolt és Balázs Attila érdekeltségeinek bankszámláira. Érzékeltetésképpen már akkor érdemes volt megjegyezni, hogy a Dürer Parknál, a Zugló-Városközpontnál és a Kopaszi-gátnál elherdált közpénzmennyiségnek körülbelül a háromnegyedéért épült meg annak idején az M4-es metró, amivel kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) amúgy jelezte, hogy tele volt korrupciógyanús költéssel.

A DK-s Arató Gergely a témában megkérdezte Orbán Viktort, mi indokolja, hogy beruházási stop idején 580 milliárd forintot költsenek kormányzati negyedre. A címzett a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érintett érdekeltségei miatt lett a kormányfő, de választ persze nem kapott tőle. Ahogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is inkább kiutalta a válaszadás lehetőségét Fónagy János államtitkárnak.

A feltett kérdések a következők voltak:

  • Mi indokolja, hogy a beruházási stop idején 580 milliárd forintot fordítsanak ezen projektekre?

  • Milyen gazdasági és társadalmi hasznokat várnak ezen beruházásoktól?

  • Milyen mechanizmusok biztosítják, hogy ezen projektek során a közpénzek felhasználása teljesen átlátható és a közérdeket szolgálja?

  • Hogyan indokolják, hogy az ingatlanok eladói között szereplő Tiborcz István miatt felmerülő összeférhetetlenségi aggályokat megfelelően kezelték?

  • Milyen további fejlesztési terveket fontolgatnak a beruházási stop idején, és milyen forrásokat szánnak ezekre?

Fónagy János pedig neki is állt megmagyarázni, miért lesz jó a projekt. Azt írta, hogy az állam megvásárolja, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek pedig - a többi között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiga, a Start Garancia - „örömmel” költöznek át 2025 elején a Dürer Park irodakomplexumba. Az így felszabaduló ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket felmondják, s felszabadulnak a piac számára kiváló elhelyezkedéssel és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok. Ezt követően viszont azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi épületek szerkezetileg és gépészetileg is elavultak, a korszerűtlen szigetelés, a nem hatékony fűtési- és hűtési rendszerek miatt rendkívül magas az energiaköltségük, drága a fenntartásuk, s állandó felújítási, tatarozási kényszert generálnak.

Ezért Fónagy János szerint a kormányzati negyeddel az érintett szervek üzemeltetési költségei jelentősen alacsonyabbá válnak azáltal, hogy energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöld irodaházban lesz összerendezve a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állománya. Alacsonyabb lesz a rezsi, biztonságosabb, olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak - értékelt az államtitkár, hozzátéve, összességében érdemben csökkennek az állam működési költségei is.