Oroszország;Észak-Korea;Vlagyimir Putyin;Kim Dzsong Un;megállapodások;

Kölcsönös, „békés és védelmi jellegű” katonai segítségnyújtásról állapodott meg phenjani találkozóján Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

Dél-Korea aggodalmának adott hangot az orosz elnök látogatása miatt.

A két ország közötti átfogó stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető Phenjanban. Mint megírtuk, Kim Dzsongun emellett teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

„A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával” – mondta orosz hírügynökségek közlése szerint az észak-koreai vezető. Majd „teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította

„az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”.

Hozzátette, hogy a Moszkva és Phenjan közötti jelenlegi kapcsolatok még az egykori szovjet-észak-koreai viszonynál is szívélyesebbek, Észak-Korea legjobb barátjának nevezte Putyint, továbbá méltatta Oroszország szerepét „a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában”.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség aláhúzta, hogy a phenjani vezetés szerint a két ország partnersége felgyorsítja a többpólusú világrend kiépülését.

Vlagyimir Putyin – aki mintegy két órán át egyeztetett négyszemközt az észak-koreai vezetővel – köszönetet mondott a támogatásért, és leszögezte, mind Moszkva, mind Phenjan „küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen”.

Nem tűrik el „a Nyugat zsarolását”

A két vezető aláírta a két ország közötti átfogó stratégiai partnerségi megállapodást is, amellyel kapcsolatban a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Putyin azt mondta,

kölcsönös katonai segítségnyújtásról, együttműködésről is rendelkezik, mindazonáltal „békés és védelmi jellegű”.

„Észak-Koreának joga van megvédenie szuverenitását és biztonságát” – szögezte le, hozzátéve, Moszkva kész diplomáciai erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy megelőzzön egy esetleges fegyveres konfliktust a Koreai-félszigeten.

Kitért a két országra kirótt szankciókra is, politikailag motiváltnak nevezve őket, és leszögezte, Észak-Korea és Oroszország „nem tűri el a Nyugat zsarolását”. Emellett úgy vélte, az ENSZ-nek felül kellene vizsgálnia a szervezet által Phenjanra kirótt, „az Egyesült Államok nyomására hozott” büntetőintézkedéseket. Elmondta továbbá, hogy a Kimmel folytatott egyeztetésén elsősorban biztonsági és nemzetközi kérdéseket vitattak meg.

Kim Dzsongun a maga részéről szintén hangsúlyozta az aláírt egyezmény védelmi jellegét, konstruktívnak nevezve a dokumentumot.

Vietnamba utazik tovább az orosz elnök

Az orosz elnököt – aki a Kreml korábbi bejelentése szerint Vietnamba utazik tovább – a látogatásra elkísérte több magas rangú orosz tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Mantrurov belügyminiszter-helyettes, Andrej Belouszov védelmi miniszter, valamint külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov.

Usakov elmondta, hogy

Putyin ismét egy Aurus típusú limuzinnal ajándékozta meg az észak-koreai vezetőt. 

Az orosz elnök már februárban is ajándékozott Kimnek egy ugyanilyen személyautót.

Huszonnégy év óta ez Putyin első észak-koreai látogatása. Tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keleten találkozott Kim Dzsongunnal.

Dél-Korea aggódik, és közvetítő szerepet vár Pekingtől

Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében súlyos aggodalmának adott hangot a mostani látogatás miatt, és aláhúzta, a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés. A tárca hozzátette, hogy ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgette Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében.

A szöuli kormány többször Phenjan szemére vetette azt is, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot: Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán.

Moszkva és Phenjan tagadja a fegyverszállításokkal kapcsolatos állításokat.